Na avtocesti trčenje cisterne z nevarnimi snovmi in dveh vozil, štirje mrtvi

V prometni nesreči na primorski avtocesti med Lomom in Uncem proti Kopru so življenje izgubili štirje romunski državljani. Cesta je bila pet ur zaprta. Policija išče voznika tovornega vozila s cisterno, ki je bilo udeleženo v prometni nesreči. S kraja nesreče je odšel peš, oblečen v modre hlače in rdečo majico. Očividce prosijo za informacije.

V današnji nesreči, ki se je dopoldne zgodila na primorski 
avtocesti, so umrli 43-letni voznik osebnega vozila, 34 in 
60-letni ženski ter petletni deček, vsi državljani Romunije. Foto: STA
V današnji nesreči, ki se je dopoldne zgodila na primorski avtocesti, so umrli 43-letni voznik osebnega vozila, 34 in 60-letni ženski ter petletni deček, vsi državljani Romunije. Foto: STA

LJUBLJANA > Po dosedanjih podatkih so bili v nesreči, ki se je zgodila okoli 11.30, udeleženi tovorno vozilo s cisterno za prevoz nevarnih snovi in dve osebni vozili, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Štirje so umrli v enem izmed udeleženih osebnih vozil, v drugem osebnem vozilu pa sta se dve osebi poškodovali, a nista v življenjski nevarnosti. Gre za romunske državljane, in sicer so umrli 43-letni voznik osebnega vozila ter potniki 34- in 60-letna ženska in 5 letni deček. Poškodovana pa sta 52-letni voznik drugega vozila in 51-letna potnica v tem vozilu.

Voznika tovornega vozila s cisterno, ki je slovenski državljan, policija še vedno išče. Ob tem za razjasnitev okoliščin prometne nesreče prosi vse, ki bi o tem karkoli vedeli, da podatke sporočijo na najbližjo policijsko postajo oziroma na interventno številko 113 ali anonimni telefon 080 1200.

Voznik je prevažal gorivo za podjetje Petrol. Kot so pojasnili v Petrolu, je voznik zaposlen pri enem od prevoznikov, s katerimi sodelujejo pogodbeno, zato več pojasnil nimajo. Policiji so sicer sporočili, za katerega prevoznika gre. Pri policiji drugih informacij v zvezi s tem ne dajejo.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so ob nesreči posredovali tudi poklicni gasilci Gasilske brigade Ljubljana ter prostovoljni gasilci iz Dolnjega Logatca in Cerknice, ki so pomagali tudi službam nujne medicinske pomoči.

Po prometni nesreči je bila avtocesta zaprta več kot pet ur, promet so na izvozu Vrhnika preusmerili na regionalno cesto Vrhnika-Logatec-Unec-Postojna, zaprta sta bila tudi uvoza Vrhnika in Logatec proti Kopru. Na avtocesti med Ljubljano in Vrhniko je tako nastal daljši zastoj, prav tako je zastoj nastal na stari cesti med Ljubljano in Logatcem.

Kot so pojasnili na Družbi za avtoceste (Dars), sta Dars in Policija vsa vozila, ki so ob prometni nesreči ostala ujeta med krajem prometne nesreče in pred prvim možnim izvozom, sprostila preko sredinskega pasu. “Tako so se vsa ujeta vozila počasi, vendar tekoče sprostila v eni uri,” so dodali.

Ob tem pa so pojasnili še, da v takih primerih ni smotrno sicer zamudno vzpostavljanje dvosmernega prometa na drugem delu avtoceste.

Število smrtnih žrtev na slovenskih cestah v letošnjem letu se je po omenjeni nesreči že povzpelo na 62, medtem ko je bilo v enakem obdobju lani 50 mrtvih. Kot je povedala vodja sektorja za razvoj in koordinacijo varnosti cestnega prometa na javni agenciji za varnost cestnega prometa Vesna Marinko, se z novimi žrtvami statistika oddaljuje od zastavljenih ciljev, “zato bo treba sprejeti nekaj ukrepov, da se stvar zajezi”.

Na agenciji bodo po zadnjih tragičnih prometnih nesrečah pripravili načrt ukrepov, s katerimi bi trend znova obrnili in zagotovili, da letošnja statistika umrlih na slovenskih cestah vendarle ne bi bila še bolj črna od lanske. Ob tem je sicer poudarila, da je trend prometne varnosti sicer težko ocenjevati le po tragičnih 12 dnevih. Do 30. junija je bilo denimo v primerjavi s prejšnjim letom pet mrtvih manj, v primerjavi z letom 2013 pa 12 manj. Zdaj pa se je stanje poslabšalo.

Skoraj vsako leto so sicer po njenih besedah najbolj izpostavljeni meseci junij, julij in avgust. “Lani je bilo precej poslabšano stanje v aprilu in juniju, letos pa se je to zgodilo v juliju,” je dejala.

Na agenciji tako menijo, da je treba še to poletje pripraviti preventivne ukrepe, ki bodo nagovorili predvsem vprašanja vožnje pod vplivom alkohola, prehitre vožnje in uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, prav tako bi bilo treba pozornost posvetiti preutrujenim voznikom in varnostni razdalji.

“Prometno varnost je treba pripeljati v vsak dom, v vsako družino, da začnejo razmišljati o tem, da se jih spomni na posledice prehitre vožnje ali vožnje pod vplivom alkohola,” je dejala Marinkova, ki pa opozarja, da je bilo preventivnih oglaševalskih akcij včasih več, njihov obseg pa se je skrčil z znižanjem sredstev za ta namen.

Ob tem pa bi bilo treba po njenih besedah poostriti še nadzor nad vozniki tovornjakov, in sicer s kontrolo časa vožnje in počitkov, pa tudi nadzor nad drugimi prometnimi prekrškarji.

V policiji sicer navajajo, da stalno, intenzivno in učinkovito nadzirajo cestni promet. Hkrati pa se zavedajo, da imajo policijske aktivnosti le omejen vpliv na stanje varnosti cestnega prometa, zato opozarjajo, da lahko za varnost največ naredi vsak sam. Kljub nenehnim opozorilom policije namreč skoraj ni vikenda brez prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, so navedli.

Udeležence cestnega prometa tako vnovič opozarjajo, naj prilagodijo hitrost vožnje ne le veljavnim omejitvam, temveč tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam, prometnim razmeram, lastnostim ter stanju ceste. Uporabljajo naj varnostne pasove na vseh sedežih, ne glede na to ali so vozniki ali potniki. Vozijo naj le v ustreznem psihofizičnem stanju, kajti alkohol, droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu. “Na pot se odpravite le trezni in spočiti,” opozarja policija.STA


Najbolj brano