V nekdanji polnilnici vina gojili konopljo

Mariborski kriminalisti so aretirali tri srbske podjetneže, ki so v nekdanji polnilnici vina v Slovenski Bistrici uredili velik prostor za hidroponično gojenje indijske konoplje. Pred dnevi so kriminalisti njihov pridelek pospravili in zasegli vso opremo. V prirejenem prostoru so našteli skoraj 1800 sadik konoplje, zasegli pa so tudi več vrečk, v katerih je bil že posušen pridelek, pripravljen za nadaljnjo preprodajo. Če bi jim posel uspel, bi s prodajo zasežene količine droge na drobno lahko zaslužili približno 3,8 milijona evrov, so izračunali na mariborski policijski upravi.

V nekdanji polnilnici so mariborski kriminalisti našteli skoraj 
1800 sadik konoplje. Foto: SKP PU Maribor
V nekdanji polnilnici so mariborski kriminalisti našteli skoraj 1800 sadik konoplje. Foto: SKP PU Maribor

MARIBOR, SLOVENSKA BISTRICA > Enega večjih zasegov na območju mariborske policijske uprave je včeraj predstavil prvi mož mariborskih kriminalistov Robert Munda. Z odredbo mariborskega okrožnega sodišča so prejšnjo sredo štajerski kriminalisti opravili hišno preiskavo večjega gospodarskega poslopja v Slovenski Bistrici ter trem srbskim državljanom, starim 26, 27 in 61 let, odvzeli prostost. V gospodarskem poslopju so osumljeni na 900 kvadratnih metrih v prirejenih prostorih gojili 1781 sadik konoplje. Večer je že v nedeljo poročal, da je trojica za gojenje konoplje uredila prostore nekdanje polnilnice, ki so del poslovnega kompleksa Vinske kleti Bistrica. Ta s poslom treh osumljenih Srbov nima nobene povezave. Trojica naj bi se v zadnjem času neopaženo gibala v objektu, ki sicer ni zapuščen, v kletnih prostorih ima vinar svoje skladišče, v bližnjem objektu delujeta gostilna in prodajalna vina, je še poročal Večer.

Munda je včeraj pojasnil, da bi lahko iz ene rastline konoplje pridelali vsaj 200 gramov kakovostnih vršičkov in bi lahko - glede na število zaseženih sadik - pridelali vsaj 356 kilogramov konoplje. Če bi kontinuirano skrbeli za sadike, bi v enem letu pridelek ponovili trikrat ali tudi štirikrat. S preprodajo takšne količine na črnem trgu, “na debelo”, bi zaslužili najmanj 1,78 milijona evrov. Če bi jo prodajali “na drobno”, bi zaslužek še podvojili.

Med hišno preiskavo v nekdanji polnilnici so mariborski kriminalisti zasegli še 57 paketov konoplje, ki so bili težki 27 kilogramov, poleg tega pa še denar in več pripomočkov za gojenje konoplje (sijalke, dušilce, filtre in drugo opremo). S prodajo tega dela zasežene konoplje bi osumljeni na črnem trgu v Sloveniji zaslužili najmanj 150.000 evrov, s prodajo na drobno pa bi se zaslužek dvignil na 300.000 evrov.

Vsem trem srbskim državljanom so policisti odvzeli prostost zaradi suma kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. S kazensko ovadbo so jih že v petek odpeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zanje najprej odredil sodno pridržanje. SP


Najbolj brano