V maratonskem nadzoru hitrosti 503 kršitve omejitev hitrosti

Policisti so med četrtkovim maratonskim nadzorom hitrosti po vsej državi ugotovili 503 prekoračitve hitrosti, kar je bistveno manj kot lani, ko so zaznali kar 1225 prekoračitev. A tudi tokrat so ustavili nekatere rekorderje. Tako je voznik pri Kastelcu, kjer je omejitev 90 kilometrov na uro, vozil s hitrostjo kar 147 kilometrov na uro.

Policisti so med četrtkovim maratonskim nadzorom hitrosti 
po vsej državi ugotovili 503 prekoračitve hitrosti. 336 kršitev 
je bilo v naseljih, 121 na avtocestah,  46 pa zunaj naselij.  Foto: Leo Caharija
Policisti so med četrtkovim maratonskim nadzorom hitrosti po vsej državi ugotovili 503 prekoračitve hitrosti. 336 kršitev je bilo v naseljih, 121 na avtocestah, 46 pa zunaj naselij.  Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Večina voznikov je po oceni Generalne policijske uprave (GPU) maraton nadzora hitrosti, ki je potekal med 6. in 18. uro po vsej Sloveniji, sprejela pozitivno in prilagodila hitrost vožnje ter tako prispevala k večji varnosti na slovenskih cestah.

Če so v lanskem nadzoru ujeli tudi nekaj ekstremnih prekoračitev hitrosti, letos resnih hitrostnih ekstremov niso zaznali. Na GPU so izpostavili le voznika, ki je na regionalni cesti med Črnim Kalom in Kozino vozil 147 kilometrov na uro namesto 90, ter voznika, ki je na pomurski avtocesti vozil 179 kilometrov na uro namesto 110 kilometrov na uro. Gorenjski policisti pa so na avtocesti pri Radovljici, kjer je omejitev 130 kilometrov na uro, ujeli voznika pri hitrosti 177 kilometrov na uro.

Kršitelju omejitve hitrosti pri Kastelcu sledi obdolžilni predlog zaradi prekoračitve hitrosti za več kot 50 kilometrov na uro izven naselja, prehitevanja in nespoštovanja druge prometne signalizacije, začasno mu je bilo odvzeto vozniško dovoljenje in prepovedana nadaljnja vožnja. “V tem času nismo zabeležili nobene prometne nesreče zaradi neprilagojene hitrosti, kar je bil v bistvu tudi namen celotne akcije,” so sporočili iz PU Koper..

V četrtkovem nadzoru so policisti po vsej državi s prekoračitvami seznanili 380 voznikov, 123 voznikov pa bo v naslednjih dneh plačilne naloge prejelo po pošti. Večino prekoračitev so policisti ugotovili v naseljih (336), sledijo jim avtoceste (121), v 46 primerih pa je šlo za kršitve zunaj naselij, so navedli na GPU.

“Kot pozitivno lahko izpostavimo dejstvo, da je šlo v večini primerov za manjše prekoračitve hitrosti, saj so policisti v 299 primerih izrekli le opozorila. V ostalih primerih so kršiteljem izdali plačilne naloge oziroma izpeljali postopek o prekršku. V primerjavi z maratonom nadzora hitrosti v lanskem letu, ko so policisti ugotovili 1225 prekoračitev, gre za pomembno zmanjšanje kršitev,” so pojasnili na policiji.

Cilj maratona nadzora hitrosti je bil znižati hitrost na slovenskih cestah in vplivati na zavedanje o pomenu previdnejše, predvsem pa bolj umirjene vožnje, so spomnili na GPU. Poudarili so, da so vse njihove aktivnosti usmerjene v zmanjševanje števila mrtvih ter hudo in lahko poškodovanih zaradi prometnih nesreč.

STA


Najbolj brano