V kuverti beli prah namesto izvida

“Še smo tukaj in bomo, dokler ne ugotovijo, kaj je bilo v kuverti,” nam je včeraj zgodaj popoldne povedal direktor izolskega zdravstvenega doma Evgenij Komljanec. Iz kuverte, ki jo je nekaj minut pred pol drugo uro odprla ginekologinja, se je namreč usul bel prah.

Izolski zdravstveni dom je bil včeraj obkoljen z gasilci in 
policisti. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Izolski zdravstveni dom je bil včeraj obkoljen z gasilci in policisti. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > “Na kuverti je bilo napisano ime zdravnice, pripisano, da je namenjeno njej osebno v roke in da so v kuverti izvidi,” nam je sumljivo kuverto, iz katere se je usul beli prah, včeraj iz karantene opisal direktor izolskega zdravstvenega doma Evgenij Komljanec. “Zato je zdravnica kuverto tudi sama odprla. Zdaj smo vsi tukaj v zgornjem nadstropju v karanteni in čakamo na rezultate analize prahu,” je dodal.

Včeraj ob pol dveh je namreč izolska ginekologinja, ki ima ordinacijo v drugem nadstropju zdravstvenega doma, odprla kuverto, iz katere se je usul beli prah.

Po rezultatih prve analize naj bi šlo za natrijev perklorat. “Gre za kemikalijo, ki je zdravju škodljiva, če jo vdihavamo ali pogoltnemo. Draži kožo, dihala in oči. Pri daljši izpostavljenosti so možne ireverzibilne zdravstvene okvare,” je za Žurnal24.si povedal direktor ZD Evgenij Komljanec.

Domnevali so, da gre za neslano potegavščino, kakršno si je neznanec v Istri privoščil že na račun zaposlenih na sedežu koprske občine in fakultete za matematiko, a morajo policisti in gasilci postopati po natančno določenem protokolu za takšne primere. “Prišli smo, skupaj s policijo zavarovali območje in popisali posameznike, ki so bili v stiku s snovjo ali v neposredni bližini, nato pa te ljudi obdržali v karanteni. Zdaj so vsi skupaj še vedno v karanteni, ker še ni rezultatov analize neznane bele snovi,” nam je včeraj ob pol šestih popoldne povedal vodja izmene koprske gasilske brigade Gregor Rihter.

Gasilci so sicer najprej poklicali na pomoč policijske specialce, ki so v posebnih skafandrih skupaj z gasilci vstopili v pisarno in iz nje vzeli vzorec sumljive bele snovi. Kot smo neuradno izvedeli, naj bi prvi test pokazal, da ne gre za nevarno snov, a so snov poslali tudi na analizo v Ljubljano.

Sprva so vsi uslužbenci drugega nadstropja izolskega zdravstvenega doma morali ostati v karanteni na svojem delovnem mestu, kasneje pa sta na rezultate testa iz Ljubljane čakali le ginekologinja in medicinska sestra.

V kuverti naj bi bilo poleg belega prahu tudi disk. Ali so bili na njem res tudi zdravniški izvidi, včeraj ni bilo jasno. “Vse to je tako za zdravnico kot za naš zdravstveni dom prvič,” je včeraj še povedal Komljanec.

DANIJEL CEK


Najbolj brano