V hribe nepripravljeni in velikokrat brez ustrezne opreme

Vojaški helikopter z reševalno ekipo je včeraj in predvčerajšnjim dvakrat poletel na Bovško. V obeh primerih so v dolino prepeljali nepoškodovane planince, ki z gora niso mogli sestopiti sami. Gorski reševalci in policisti še vedno ugotavljajo, da se nekateri planinci v gore odpravijo povsem nepripravljeni in še vedno neprimerno opremljeni.

Reševalna posadka vojaškega helihopterja je v začetku 
tedna dvakrat letela na Bovško. Foto: Grs Bovec
Reševalna posadka vojaškega helihopterja je v začetku tedna dvakrat letela na Bovško. Foto: Grs Bovec

BOVEC > Včeraj zjutraj, nekaj minut po deveti uri, sta na pobočju Kanina obupala mlajša tuja planinca, Nemka in Poljak. Iz Kaninske vasi sta se proti Rombonu odpravila že v ponedeljek. Prespala sta na Prestreljeniku, včeraj zjutraj pa sta ugotovila, da nimata dovolj vode za nadaljevanje poti in poklicala na pomoč. Reševalna ekipa je z vojaškim helikopterjem z brniškega letališča poletela proti Kaninu, kjer so se spustili do planincev. Dvignili so ju v helikopter in odpeljali v dolino. V pripravljenosti pa so bili tudi bovški gorski reševalci. Robert Kralj, vodja policijske gorske enote, ki je bil tudi v reševalni ekipi, je povedal, da sta imela tujca s seboj tudi zemljevid s planinskimi potmi. Ker je na zemljevidu vrisana gondola in žičnica, sta očitno pričakovala, da se bosta lahko oskrbela v koči, a očitno nista bila seznanjena z žalostnimi razmerami na Kaninu.

Podobna zgodba se je srečno končala tudi v ponedeljek proti večeru, ko sta na zahtevni planinski poti z vrha planine Jalovec proti zavetišču pod Špičko na Bovškem ostala ujeta starejša planinca, ki sta zašla s poti. Dežurna ekipa je z vojaškim helikopterjem poletela proti njima in ju nepoškodovana, a precej onemogla, odpeljala na Gorenjsko, od koder sta doma. V soboto dopoldne sta na pobočju Lepene zašla tudi planinca iz Trsta. Znašla sta se na precej neprehodnem terenu, zato so jima na pomoč odhiteli bovški gorski reševalci.

Veliko jih zaide z označenih poti

Dežurne reševalne ekipe za posredovanje v gorah, ki od začetka junija do konca septembra na brniškem letališču čakajo v pripravljenosti, so imele doslej že 66 intervencij, kar je toliko kot v vsem lanskem dežurstvu, je pojasnil Robert Kralj. Letos so večkrat reševali planince, ki so zašli s planinskih poti. Nekatere je gnala radovednost, druge želja po adrenalinu, tretji so iskali bližnjice ... Ko so se znašli v težavah, so poklicali na številko 112 in prosili za pomoč. Tako so rešili več nepoškodovanih, a izčrpanih in dehidriranih planincev, ki se niso dobro pripravili za pot v gore.

“Vzrok za večino posredovanj je podcenjevanje naših hribov,” opozarja Kralj. “Pripraviti se moramo tako, kot če gremo na cesto ali na morje,” vsem, ki se odpravljajo v gore, svetuje izkušeni gorski policist. Preveriti morajo vremensko napoved, kje so kakšne gorske postojanke ali koče, kamor se je možno umakniti pred nevihto. V čas poti morajo vključiti tudi povratek s hribov, da jih ne ujame noč.

Bos na Triglav

Čeprav se zdi samo po sebi umevno, da se v gore odpravimo le z ustrezno opremo, pa izkušnje policistov še vedno kažejo, da nekateri na to povsem pozabijo. V začetku poletja so tako naleteli na planince, ki so proti Triglavu hodili v nizkih športnih čevljih, eden je bil celo bos.

Prejšnjo soboto sta pripadnika policijske gorske enote iz Maribora preverjala dogajanje med Prehodavci in Doličem. Med drugim sta srečala planinca, ki je potožil, da so ga ožulili planinski čevlji, približno petnajst jih je imelo obute nizke čevlje, kar se jim je zdelo povsem primerno ... Policista sta gornike opozarjala tudi na primernost uporabe čelade v gorah.

Pred dnevi so se v resni nevarnosti znašli štirje mladi Belgijci, ki so se iz koče pri Triglavskih jezerih odpravili do koče na sedlu Dolič. Ko se je začela spuščati noč, pa so narobe prebrali zemljevid in se odpravili po napačni poti. Malo pred polnočjo so poklicali na številko 112 in zaprosili za pomoč. Zaradi hude nevihte niso mogli ne naprej ne nazaj. Gorski reševalci so kmalu ugotovili, da gre za pohodnike in ne planince. S seboj so imeli kopalke, kuharske pripomočke, pa tudi nekaj opreme za poti po hribih, a ne za visokogorje. Ponoči se je temperatura spustila do pet stopinj pod ničlo, zato so gorski reševalci iz Bohinja sredi noči pohiteli proti Kanjavcu. Ko so prišli do premraženih in premočenih Belgijcev, so jim dali suha in topla oblačila ter grelne kemične vrečke in astro folije. Zjutraj so jih s helikopterjem odpeljali na Pokljuko.

Čelada mu je rešila življenje ...

A kot pravi Kralj, čelade večina ne nosi. Nekateri jim odgovarjajo, da jo imajo le, ko se odpravijo na visoke vrhove, čeprav bi čelada prišla prav povsod tam, kjer je nevarnost, da se odkrušijo kamni. Ob tem Kralj pove zgodbo planinca, ki mu je lani življenje rešila prav čelada. Planinec je padel in tisti, ki so ga videli, so bili prepričani, da je mrtev. “Ko smo prišli do njega, pa je bil še živ, čelada je bila vsa počena, a mu je rešila življenje,” pojasnjuje Kralj.

Policisti bodo v primorskih gorah spet v soboto, 15. avgusta, ko bodo na Mangrtu, in v nedeljo, 30. avgusta, ko bodo planince opozarjali na pomen ustrezne opreme in primernega psihofizičnega stanja med Vršičem in Mojstrovko. V hribih obiskujejo tudi oskrbnike planinskih postojank in preverjajo, kako planinci spoštujejo javni red in mir. Pozorni pa so tudi na varovanje okolja.

Do 20. julija je v slovenskih urah umrlo pet gornikov, 22 pa se jih je huje poškodovalo.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano