V hlevu naj bi gojila konopljo

Zaradi kaznivih dejanj velike tatvine in neupravičene proizvodnje ter prometa s prepovedanimi drogami se je včeraj na novogoriškem okrožnem sodišču začelo sojenje Danilu Š. in Tadeju M. iz okolice Nove Gorice. Prvi naj bi leta 2013 zagrešil več tatvin, ob hišni preiskavi pa so policisti pri njem odkrili še prostor za pridelavo konoplje. Drugoobtoženi naj bi si z njim delil krivdo za gojenje konoplje.

Na območju nekdanje separacije družbe Primorje naj bi obtoženi Danilo Š. ukradel več  železa ter električnega in drugega orodja. Foto: Leo Caharija
Na območju nekdanje separacije družbe Primorje naj bi obtoženi Danilo Š. ukradel več železa ter električnega in drugega orodja. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > > Leta 2013 je na območju opuščenega obrata separacije družbe Primorje na robu Vrtojbe tamkajšnji najbližji sosed večkrat videl neznanega moškega s temno modrim kombijem, ki je vanj nalagal različne predmete.

Zapomnil si je registrske oznake in dogajanje prijavil policiji. Tudi skrbnik območja nekdanje separacije je prijavil krajo določenih kosov električnega in drugega orodja ter železa.

Poleg orodja in železa kradel tudi elektriko

Policija je prišla na sled Danilu Š. iz okolice Nove Gorice. V hišni preiskavi so mu policisti zasegli več orodja in ga nekaj tudi vrnili pravim lastnikom. Pri podrobnejšem pregledu hiše pa so v zapuščenem delu, nekdanjem hlevu, odkrili prostor, ki je bil prirejen za gojenje indijske konoplje. V preiskavi je Danilo Š. vse očitke zanikal, gojenje trave pa pripisal tedanjemu fantu svoje hčerke, Tadeju M., ki je živel z njimi.

Tako sta se na zatožni klopi novogoriškega okrožnega sodišča včeraj znašla oba. Tožilstvo Danilu Š. očita kaznivi dejanji velike tatvine ter neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, soobtoženemu pa zgolj drugo dejanje. Na separaciji pa naj bi Danilo Š. poleg orodja “kradel” tudi električni tok in družbo Elektro Primorska oškodoval za skoraj 2700 evrov.

Za konopljo prvič izvedela ob obisku policistov?

V svojem zagovoru je 55-letni Danilo Š. povedal, da je bil nekajkrat na območju separacije, a nikoli ni od tam ničesar odnašal. V zapuščenem hlevu za hišo, ki naj bi bil sedaj že porušen, pa je nameraval gojiti gobe. Ni opazil, da bi tja kdo zahajal, prav tako tam ni nikoli videl prižganih luči. “Gojilnico” konoplje naj bi prvič videl, ko so jo odkrili policisti. Dejal je, da je zanjo verjetno odgovoren hčerkin fant Tadej M., ki naj bi, po njegovih besedah, konopljo posadil tudi okrog hiše. Priznal je le, da je priredil priključek za električno energijo in jo porabil le za kakšnih 15 minut, ne pa za znesek, ki ga je navedlo oškodovano elektro podjetje.

29-letni Tadej M. je očitke iz obtožnice zanikal, saj naj bi za konopljo izvedel šele po hišni preiskavi. “V tisti del hiše nisem zahajal, morda sem tja dvakrat odšel po kakšno orodje. Nikoli nisem nikjer posadil konoplje, prav tako nisem nikoli zaznal, da bi se z njo ukvarjal Danilo,” je v svojem zagovoru dejal drugoobtoženi. Zagovor prvoobtoženega je zanikal in dodal, da je bilo v tisti hiši vedno veliko težav, vztrajal pa je zaradi svoje hčerke, ki jo ima s hčerko soobtoženega.

Glavna obravnava se bo nadaljevala prihodnji teden, ko bo sodišče zaslišalo več prič.

AC


Najbolj brano