V gore pojdite ustrezno opremljeni

Aktivno preživljanje prostega časa v visokogorju, za katerega se odloča vse več ljudi, predstavlja tudi določeno nevarnost. Danes dogajanje na nekaterih primorskih vrhovih in poteh nanje spremljajo tudi policisti.

Policisti vsako leto preverjajo, kaj se dogaja na planinskih poteh Foto: Pu Nova Gorica
Policisti vsako leto preverjajo, kaj se dogaja na planinskih poteh Foto: Pu Nova Gorica

SEVERNA PRIMORSKA > Policisti dveh gorskih policijskih patrulj se danes pridružujejo planincem in pohodnikom na območju Rombona, Čukle, Krna, Krnskega jezera in Lepene. Tako pri planincih kot tudi skrbnikih planinskih postojank in koč bodo ugotavljali morebitne kršitve javnega reda in miru, s področja varstva okolja, preverjali bodo poznavanje ukrepov in postopkov obveščanja v primeru nesreč ... Prav tako bodo preverjali psihofizično stanje pohodnikov in ustreznost izbire planinske poti.

V minulih letih so policisti med tovrstnimi nadzori ugotovili nekatere pomanjkljivosti, zlasti pri ustrezni opremljenosti pohodnikov. Statistika gorskih nesreč sicer kaže, da sta med vzroki na prvih mestih zdrs in padajoče kamenje. Do konca letošnjega junija so policisti novogoriške policijske uprave obravnavali eno gorsko nesrečo, v kateri sta dva udeleženca utrpela hude poškodbe.

Po napovedih poveljnika posebne policijske enote na novogoriški policijski upravi Aleksandra Vončine bodo s podobnimi preventivnimi aktivnostmi, kot je današnja, nadaljevali tudi v prihodnje. SK


Najbolj brano