V gorah izgubil življenje priznani ladijski inženir

63-letni Tržačan Roberto Starkel, ki je umrl včeraj v gorski nesreči v Karniji, je poznani in priznani ladijski inženir, ki je v Italiji zaslovel kot projektant jadrnice Ikarus (splavili so jo leta 2002) nekdanjega predsednika italijanske vlade Massima D’Aleme, poroča Primorski dnevnik.

Cilj je bila 2218 metrov visoka gora Creta di Timau.
Cilj je bila 2218 metrov visoka gora Creta di Timau. 

TRST > Moški se je zjutraj skupaj z ženo in z nekaterimi prijatelji odpravil v Karnijo, njihov cilj je bila 2218 metrov visoka gora Creta di Timau, ki se nahaja v pogorju ob italijansko-avstrijski meji. Od naselja Timau (občina Paluzza) je do vrha gore približno štiri ure hoje. Tura je precej zahtevna in naporna, Starkel je bil izkušen pohodnik, dodaja časnik.

Izlet s tragičnim koncem se je začel na planšariji Pramosio, od koder so se pohodniki odpravili do istoimenskega jezerca in nato naprej po strmi stezi vse do kamnoloma ter grebenov, ki se nahajajo pod Creto di Timau. Do tragedije je prišlo približno ob 14. uri ob predzadnjem grebenu pred vrhom. Nesrečni Starkel je hodil zadnji v vrsti, ko mu je na poledenelem delu spodrsnilo. Padel je v približno sto metrov globok prepad ravno nad kamnolomom. Žena in prijatelji so slišali njegov obupan krik na pomoč, niso pa mu mogli pomagati. Bil je na mestu mrtev.

V Trstu so Roberta Starkela poznali tudi kot izkušenega jadralca, ki je vodil projektantski biro Studio Starkel, ki se je proslavil z vrsto inovativnih podvigov zlasti na področju športnega ladjarstva, še poroča Primorski dnevnik.

Spletno uredništvo


Najbolj brano