V globalni operaciji proti organiziranemu kriminalu aretirali več kot 300 ljudi

V teden dni trajajoči operaciji pod vodstvom Europola, ki je bila uperjena proti organiziranemu kriminalu, so v 52 državah aretirali 314 ljudi. Zasegli so tudi 2,38 tone kokaina in identificirali 529 žrtev trgovine z ljudmi, je danes sporočil Europol. V operaciji so sodelovale vse članice EU, tudi Slovenija, in še 24 drugih držav.

Fotografija je simbolična. Foto: Gpu
Fotografija je simbolična. Foto: Gpu

HAAG > V operaciji pod vodstvom evropskega policijskega urada so se lotili organiziranih kriminalnih mrež, ki se ukvarjajo s trgovino z ljudmi, tihotapljenjem migrantov, trgovino z mamili in orožjem ter spletnim kriminalom. Cilj operacije, poimenovane Ciconia Alba, je bil zadati hud udarec skupinam organiziranega kriminala, ki delujejo v EU in širše, je s sedeža v Haagu sporočil Europol.

Med akcijami, ki so jih v Haagu ves čas usklajevali, so policisti preiskali rdeče četrti, bordele, masažne salone, zasebna stanovanja, letališča in imigracijske sprejemne centre. Na podlagi aretiranih posameznikov so potrdili, da so med kriminalnimi mrežami, ki se v EU ukvarjajo s trgovino z ljudmi, najdejavnejše tiste iz Nigerije, Azije in vzhoda Evrope.

Policisti so v okviru Ciconie Albe preiskali več kot 540.000 ljudi in vozil ter zasegli skupaj 181.500 evrov. Identificirali so 745 migrantov. Poleg tega so v Grčiji odkrili lažno turistično agencijo, ki je sodelovala v trgovini z ljudmi in tihotapljenju migrantov, v Avstriji oziroma na avstrijskem Koroškem pa so oblasti med preiskavo bordela odkrile nasad kanabisa.

Akcije so bile uperjene tudi proti poneverbam s kreditnimi karticami, pri čemer so ujeli 140 ljudi, ki so letalske karte kupili z ukradenimi kreditnimi karticami.

V operaciji so poleg vseh članic EU in 24 nečlanic - med njimi so bile na primer ZDA, Združeni arabski emirati, Ekvador, Indonezija in Nigerija, sodelovali tudi evropska agencija za zunanje meje Frontex, urad za evropsko pravosodno sodelovanje Eurojust in mednarodna organizacija kriminalistične policije Interpol.

Aretiranih je bilo skupaj 314 ljudi, od tega 193 v povezavi s spletnim kriminalom, 72 zaradi trgovine z ljudmi, 31 zaradi tihotapljenja migrantov in 18 zaradi trgovine z mamili. Poleg tega so na podlagi med operacijo zbranih informacij sprožili že 449 novih preiskav.

STA


Najbolj brano