V dveh urah zalotili več kot 130 voznikov

Policisti so včeraj že začeli s poostrenim nadzorom nad vozniki, ki med vožnjo uporabljajo mobilne telefone in celo pišejo sporočila. Ljubljanski in gorenjski policisti so v samo dveh urah odkrili več kot 130 voznikov, ki so med vožnjo uporabljali telefon. “Samo nujen službeni klic sem imel,” ali pa: “Na hitro sem se oglasil,” sta bila najpogostejša izgovora, ki so ju včeraj poslušali policisti.

Po nekaterih tujih raziskavah je tveganje za nastanek prometne nesreče kar štirikrat večje, če med vožnjo govorimo po 
telefonu.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Po nekaterih tujih raziskavah je tveganje za nastanek prometne nesreče kar štirikrat večje, če med vožnjo govorimo po telefonu.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

SLOVENIJA > Kranjski policisti so v dveh urah našteli 33 kršitev, ljubljanski pa 99. Na ljubljanski policijski upravi opozarjajo, da telefoniranje med vožnjo odvrača pozornost voznikov od dogajanja na cesti. “Dogaja se, da vozniki - med kršitelji najdemo tudi kolesarje - pišejo SMS sporočila, iščejo informacije na internetu, velikokrat je razlog v iskanju prave poti, objavljajo selfije, se snemajo in podobno,” je poudarila Nataša Pučko z ljubljanske policijske uprave.

Če nekdo samo 15 sekund uporablja telefon med vožnjo, to pomeni, da za volanom vsaj toliko časa ni nikogar, ki bi pravočasno reagiral na nevarnost. Teh 15 sekund pa pri 50 kilometrih na uro pomeni približno 200 metrov vožnje, pri višjih hitrostih pa še bistveno več, še dodajajo na ljubljanski policijski upravi. Voznikov, ki med vožnjo uporabljajo mobilne telefone, je na Gorenjskem in na območju Ljubljane vsako leto približno 10.000. Primorski policisti se bodo nadzoru pridružili sredi tedna.

Raziskava, ki so jo na agenciji opravili lani, je pokazala, da je uporaba telefonov v Sloveniji precej razširjena in da se vozniki premalo zavedajo posledic. Telefon med vožnjo uporablja kar 75 odstotkov voznikov, skoraj vsi (74 odstotkov) telefonirajo, ena tretjina pregleduje socialna omrežja, sedem odstotkov si zapisuje beležke, opomnike in podobno, pet odstotkov jih brska po spletnih straneh, trije odstotki uporabljajo mobilne aplikacije, skoraj desetina pa telefon uporablja za poslušanje glasbe in navigacijo. Po zakonu o pravilih cestnega prometa voznik med drugim med vožnjo ne sme poslušati radia ali drugih zvočnih naprav s takšno glasnostjo, ki mu onemogoča normalno služno zaznavo v cestnem prometu.

Zmanjšana koncentracija voznika pomeni bistveno večje tveganje za nastanek prometne nesreče. Policisti že vrsto let opozarjajo, da je takšna vožnja primerljiva z vožnjo pod vplivom alkohola.

Po nekaterih tujih raziskavah je tveganje za nastanek prometne nesreče kar štirikrat večje, če med vožnjo govorimo po telefonu. Po izsledkih ameriške raziskave uporaba mobilnega telefona bistveno vpliva na voznikovo vidno zaznavanje sprednjega dela vozišča. Najbolj kritično je pisanje SMS sporočil, saj voznik v povprečju ne gleda na cesto kar 23,2 sekunde.

Včeraj se je po vsej državi začela nacionalna akcija, s katero agencija za varnost prometa opozarja na nevarnost uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, trajala bo do 29. januarja. V tem času bodo policisti in občinski redarji nadzirali voznike in preverjali, ali kršijo prometne predpise, ki telefoniranje med vožnjo prepovedujejo. To je mogoče le ob uporabi naprave za prostoročno telefoniranje, policisti pa tudi to odsvetujejo.

Predpisana globa za takšen prekršek je 120 evrov. Agencija za varnost prometa je že predlagala, da bi ta prekršek strožje kaznovali in bi ga opredelili kot hujši prekršek, za katerega bi kršitelju poleg denarne kazni pripisali še pet kazenskih točk. Prav tako je predlagala, da bi omogočili dostop do podatkov mobilnih operaterjev in tako preverili, ali je voznik v času prometne nesreče uporabljal telefon. “Na ta način bi zagotovili prave podatke o tem, v kolikšni meri je mobilni telefon dejavnih za nastanek prometnih nesreč,” dodajajo na agenciji. SP


Najbolj brano