Našli črno skrinjico

Na vzhodu Ukrajine blizu meje z Rusijo je danes strmoglavilo potniško letalo letalske družbe Malaysian Airlines z 295 potniki in člani posadke. Ukrajinska vlada trdi, da so letalo sestrelili proruski uporniki z ruskim orožjem, separatisti pa krivijo vladne sile.

Fotografija je simbolična Foto: Toby Melville
Fotografija je simbolična Foto: Toby Melville

KIJEV, KUALA LUMPUR> Malezijska vlada sestrelitve ni potrdila, sprožila pa je preiskavo.

Potniki in člani posadke naj ne bi preživeli katastrofe. Na letalu naj bi bili najmanj štirje francoski državljani in tudi več Nizozemcev. Boeing 777 je strmoglavil med mestom Doneck in mejo z Rusijo. Lokalne oblasti v Donecku so sporočile, da je letalo strmoglavilo blizu mesta Šaktarsk. Letalo je bilo na poti iz nizozemskega Amsterdama v malezijsko prestolnico Kuala Lumpur.

Iz družbe Malaysia Airlines so sporočili, da so izgubili kontakt z enim od svojih potniških letal, ki je letelo čez ukrajinsko ozemlje. Nazadnje so ga zaznali, ko je letelo v ukrajinskem zračnem prostoru. Po navedbah družbe je bilo na krovu letala 280 potnikov in 15 članov posadke.

Letalo sestrelili po pomoti?

Nemudoma po strmoglavljanju so se že pojavile trditve, da je šlo za sestrelitev letala nad nemirnim vzhodom Ukrajine. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je prepričan, da so proruski uporniki letalo sestrelili in da gre za teroristično dejanje.

“Porošenko o strmoglavljenjem letalu: ta incident ni katastrofa - je teroristično dejanje,” je na družbenem omrežju twitter zapisal Porošenkov tiskovni predstavnik Svjatoslav Cegolko.

Ukrajinsko notranje ministrstvo je že pred tem zatrdilo, da je letalo zadela raketa zemlja-zrak, ki naj bi jo separatisti dobili od Rusije. Tovrstne očitke so voditelji proruskih skrajnežev že zanikali in namignili, da so letalo sestrelile ukrajinske vladne sile.

“Ne izključujemo možnosti, da je bilo letalo sestreljeno. Lahko pa potrdimo, da ukrajinske oborožene sile niso streljale na nobene tarče v zraku,” pa je v drugem sporočilu zapisal Porošenko.

A na spletu so se pojavile izjave visokega vojaškega poveljnika separatistov v regiji Doneck Igorja Strelkova, v katerih trdi, da so na območju strmoglavljenja malezijskega letala sestrelili ukrajinsko vojaško transportno letalo. “Sestrelili smo (letalo) An-26 blizu Toreza. Opozorili smo jih (ukrajinske oborožene sile), naj ne letijo po našem nebu,” je zapisal na družbenem omrežju VK, kar namiguje, da so njegovi možje malezijsko letalo morebiti sestrelili po pomoti.

Na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve so povedali, da nimajo podatkov, da bi bili na malezijskemu letalu slovenski državljani, zadevo pa pozorno spremljajo. V slovenskem letalskem prevozniku Adria Airways so pojasnili, da strmoglavljenje ne bo vplivalo na načrtovanje letov v Moskvo, saj Adriini leti namreč ne potekajo čez to območje.

Vodstvo ukrajinske agencije za nadzor zračnega prometa je medtem sporočilo, da posadka letala med poletom čez Ukrajino pred strmoglavljenem ni poročala o nobenih težavah. Proruski separatisti so medtem že našli črno skrinjico letala. Do prizorišča pa so se odpravili strokovnjaki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Če se ugibanja o sestrelitvi izkažejo za resnična, bo to četrto potniško letalo, ki je bilo sestreljeno po letu 1978.

Malezijska vlada še ni potrdila sestrelitve letala

Medtem malezijska vlada še ni potrdila ugibanj o sestrelitvi letala, je pa pozvala k ohranitvi mirne krvi. Malezijski obrambni minister Hishammuddin Hussein je je državljane pozval, naj ostanejo mirni, obljubil pa je, da bodo javnost sproti obveščali o novih informacijah. Malezijski premier Najib Razak pa je izrazil šok nad strmoglavljenjem in zagotovil, da bodo nemudoma začeli s preiskavo.

Malezijske oblasti so bile tarče ostrih kritik zaradi nekoordinirane reakcije ob skrivnostnem izginotju letala Malysian Airline 8. marca z 239 ljudmi na krovu, ki naj bi strmoglavilo v Indijski ocean, a še ga vedno niso našli.

Ruski predsednik Vladimir Putin je malezijski vladi že izrekel sožalje in izrazil žalost zaradi “katastrofe nad ukrajinskim ozemljem, ki je zahtevala toliko življenj”. Podobno sožalje je izrekel tudi ameriški predsednik Barack Obama. Zgroženost nad strmoglavljenjem je izrazil tudi nizozemski premier Mark Rutte. “Šokiran sem nad to žalostno novico” je zapisal v sporočilu.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je že pozvala k mednarodni preiskavi strmoglavljenja in vse strani pozvala, naj “objavijo vse pomembne informacije”.

Po strmoglavljenju je že več letalskih družb spremenilo načrte poletov v Azijo, med drugim nemška letalska družba Lufthansa, francoska Air France, ruska Aeroflot in turška Turkish Airlines.

Z britanskega ministrstva za transport so ob tem sporočili, da je evropska agencija za varnost zračnega prometa Eurocontrol vsem pilotom po svetu svetovala, naj se izogibajo zračnega prostora nad ukrajinsko-rusko mejo. V Eurocontrolu strmoglavljenje obravnavajo še kot nesrečo in zato nimajo razloga za zaprtje zračnega prostora.

STA


Najbolj brano