V Rodiku odkrili 1144 sadik in 4,3 kilograma že posušene konoplje

Koprski kriminalisti so v večjem gospodarskem poslopju v Rodiku odkrili 1144 sadik in 4,3 kilograma že posušene konoplje ter več pripomočkov za njeno gojenje. Ob objektu so odvzeli prostost 32-letniku iz okolice Ljubljane, ki bi lahko z gojenjem in prodajo konoplje v enem letu zaslužil do 720.000 evrov, so sporočili iz PU Koper.

V nekdanji piščančji farmi v Rodiku je 32-letnik lepo skrbel za 
sadike konoplje. Foto: Pu Koper
V nekdanji piščančji farmi v Rodiku je 32-letnik lepo skrbel za sadike konoplje. Foto: Pu Koper

RODIK > Kriminalisti so 27. septembra ob nekdanji piščančji farmi v Rodiku odvzeli prostost 32-letnemu moškemu iz okolice Ljubljane. Zaradi suma, da v objektu goji konopljo, so od okrožnega sodišča v Kopru pridobili odredbo za preiskavo.

Kriminalisti so v gospodarskem poslopju našli posebej urejen prostor za hidroponično gojenje oziroma pridelavo konoplje, velik približno 18 krat šest metrov. Prostor je razdeljen na dva dela. Prvi je namenjen gojenju konoplje z namakalnim sistemom za zalivanje sadik, prezračevalnim, ogrevalnim in svetilnim sistemom. Drugi del pa je namenjen sušenju in pakiranju konoplje.

Glede na trenutno tržno vrednost konoplje, kjer kilogram tako pridelane prepovedane droge stane približno 4000 evrov ali več, in glede na to, da bi vsaka zasežena sadika obrodila za približno 30 do 50 gramov posušenih vršičkov, bi osumljeni samo z eno žetvijo zaslužil 180.000 evrov. Letno se v takih prostorih pridela najmanj štiri take žetve, kar pomeni, da bi v enem letu s predelavo in prodajo zaslužil okoli 720.000 evrov.

Poleg tega so ugotovili, da je osumljeni za pridelavo konoplje kradel elektriko tako, da je električni vod speljal mimo elektro omarice oziroma števca. Na podlagi še ne uradne ocene elektro podjetja iz Sežane naj bi na ta način ukradel za približno 20.000 evrov elektrike.

V objektu so kriminalisti zasegli 1144 sadik konoplje (pri čemer je skupna teža svežih sadik približno 176 kilogramov), približno 4300 gramov že posušenih rastlinskih delcev konoplje, 36 plastenk z gnojili, 15 ventilatorjev, 51 kosov pregibne oziroma raztegljive cevi za ventilacijo, 70 elektro transformatorjev, razvlaževalnike zraka in večje število luči za UV svetlobo.

V nadaljevanju so 32-letniku odvzeli prostost ter opravili hišno preiskavo na območju stalnega bivanja na območju Ljubljane in njegovega vozila.

Osumljenega so s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča v Kopru, ki je zanj odredil pripor. Zagrožena kazen za gojenje prepovedane droge je od enega do desetih let zapora, za tatvino pa mu grozi do tri leta zaporne kazni.

Spletno uredništvo

Preberite še: Namesto kokoši so v piščančji hali gojili travo


Najbolj brano