V NLB lani 64 sumov kaznivih dejanj

NLB je v okviru pregleda in analize največjih problematičnih strank lani identificirala 64 posameznih sumov kaznivih dejanj, ki so jih storile osebe zunaj in znotraj banke, pregledi pa se nadaljujejo. Nacionalnemu preiskovalnemu uradu so z 21 kazenskimi ovadbami odstopili 34 sumov, ostalim enotam policije pa s 30 ovadbami 30 sumov kaznivih dejanj.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > V okviru temeljitega pregleda 200 največjih problematičnih strank banke poteka tudi preverjanje in preiskovanje morebitnih sumov kaznivih dejanj in odškodninske odgovornosti posameznikov, so sporočili iz NLB

V postopkih, kjer je bila z dejanji banka oškodovana, banka vlaga premoženjsko pravne zahtevke, da se povrne nastala škoda. Za posamezna kazniva dejanja so ovadili skupaj 62 oseb, pri tem pa se nekatere osebe kot osumljenci pojavljajo večkrat v različnih sumih kaznivih dejanj. O vseh podanih kazenskih ovadbah so obveščali tudi specializirano državno tožilstvo.

Lani so v NLB vzpostavili tudi celovit sistem zaščite prijaviteljev, ki omogoča zaščito prijaviteljev kršitev korporativne integritete znotraj banke. "Odgovornost najvišjega vodstva v NLB je ustvariti okolje in celovit sistem korporativne odgovornosti, ki bo zagotavljal pravočasno odkrivanje škodljivih ravnanj in njihovih posledic, da zmanjšamo moralno in materialno škodo banki," so še poudarili v NLB.

Največja slovenska banka je podatke o lanskih ovadbah poslala le nekaj ur pred skupno sejo odborov DZ za pravosodje ter za notranje zadeve, na kateri bodo poslanci na zahtevo SDS razpravljali o aktivnostih v zvezi s preiskovanjem sumov kaznivih dejanj na bančnem področju. Poslanci SDS opozarjajo, da se razlogi, ki so privedli do dveh sanacij bančnega sistema, nadaljujejo, zato je treba ukrepati.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je na seji komisije DZ za nadzor javnih financ v razpravi o problematiki pravilnosti sanacije bančnega sistema pred dvema tednoma sicer dejal, da je bilo, odkar je na čelu centralne banke, podanih 107 kazenskih ovadb.

STA


Najbolj brano