P-08 in P-16 režeta slovensko morje (foto)

Slovensko policijsko floto sta danes tudi uradno okrepila nova policijska čolna P-08 in P-16, devet metrov dolga gumenjaka. Na krajši slovesnosti so ju krstili pred stavbo uprave za pomorstvo. Vredna sta nekaj manj kot 1,2 milijona evrov, 75 odstotkov denarja je zagotovil sklad EU za notranjo varnost. Pomorski policisti bodo imeli odslej pet čolnov, saj bodo najbolj iztrošenega P-89 (ki je tudi najmlajši) odpisali.

Nova čolna sta  narejena za delo v težkih razmerah in 
omogočata varno in hitro plovbo tudi ob bolj vzvalovanem 
morju. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Nova čolna sta narejena za delo v težkih razmerah in omogočata varno in hitro plovbo tudi ob bolj vzvalovanem morju. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Po besedah direktorja koprske policijske uprave Danimirja Rebca so pomorski policisti doslej imeli štiri čolne, ki pa so že precej iztrošeni ali pa neuporabni skozi vse leto. Gumenjak P-89, ki je bil doslej najmlajši v floti, je že za dvakrat presegel življenjsko dobo motorjev. Delo pomorskih policistov je odgovorno in ne lahko, je dejal Rebec. “Policisti morajo biti na morju vse dni v letu, zato morajo biti temu prilagojeni tudi čolni.” Prve izkušnje po usposabljanju policistov na novih čolnih so zelo pozitivne. “To nista čolna, ki bi morala biti všečna, ampak sta funkcionalna.” Pri tem je opozoril, da je, glede na aktualno stanje, za preprečevanje nezakonitih dejavnosti na morju, od nelegalnih migracij do ostalih oblik kriminalitete, nujna ustrezna flota z opremo.

“Od nabave zadnjega policijskega čolna je minilo skoraj sedem let,” je povedala namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar in dodala, da je P-89 tedaj zadoščal potrebam policije. Nova čolna pa sta prepotrebna dopolnitev flote. “Narejena sta za delo v težkih razmerah in tudi v bolj vzvalovanem morju,” je dodala. “Prepričana sem, da bo dobro opravljeno delo slovenskih policistov neposredno vplivalo tudi na dobro operativno sodelovanje s policisti iz Italije in Hrvaške. Ker kriminaliteta ne pozna državnih meja, z novima policijskima čolnoma pridobimo vsi.” Koprska postaja pomorske policije bo prihodnje leto praznovala 50. obletnico, zato sta čolna tudi nekakšno zgodnje darilo.

In kaj pomenijo oznake na novih čolnih? P-08 nosi letnico dokončnega vstopa Slovenije v schengenski prostor (2008), P-16 pa označuje letnico dobave čolnov. Prvega je krstila Melita Močnik, vodja sektorja mejne policije na generalni policijski upravi, drugega pa notranja ministrica Vesna Gjörkös Žnidar. Po krstu čolnov je povedala, da je policija najbolj vidna roka države, zato je tudi razumljivo, da mora država skrbeti zanjo. Trenutno poteka ogromno razpisov za nabavo opreme. Po njenih besedah so stagnacijo pri opremljenosti policije uspeli ustaviti, zdaj pa morajo poskrbeti za razvoj.

V proračunu za tri leta (lani, letos in prihodnje leto) so uspeli za opremljanje policije zagotoviti približno 90 milijonov evrov. Na vprašanje, ali bo zdaj policija odpisala največji in najstarejši čoln P-111, pa je ministrica odgovorila, da je to stvar gospodarnega ravnanja s premoženjem in ocene strokovnih služb.

SILVA KRIŽMAN


Najbolj brano