V Kopru nočejo soditi bivši kolegici

Ker se je med dvanajsterico obtoženih zaradi oderuštva, goljufije, zlorabe in ponarejanja listin znašla tudi koprska notarka Polka Bošković, nekoč tudi sama sodnica koprskega sodišča, so se vsi koprski kazenski sodniki izločili iz postopka, višje sodišče pa je primer preneslo v Novo Gorico. Obtožnice še niso vročili vsem dvanajstim.

Polka Bošković Foto: Nataša Hlaj
Polka Bošković Foto: Nataša Hlaj

KOPER, NOVA GORICA > “S to zadevo nimam nič, bila sem le notarka, tako kot drugi notarji, pri katerih so stranke iz tega postopka delale notarske zapise. Opravljala sem izključno svoje delo. Obtožnico sem prejela, rok za ugovor še ni potekel. To je vse, kar lahko povem,” je včeraj povedala koprska notarka Polka Bošković, ki se je v primeru zoper obtoženega 59-letnega Radenka Vasića zaradi oderuštva in drugih kaznivih dejanj iz priče prelevila v dvanajsto obtoženo.

Med obtoženimi je tudi sežanski notar Gregor Mesar, pri katerem je notarska zbornica po odredbi pravosodnega ministrstva opravilo nadzor poslovanja. Notarska zbornica je po pregledu ugotovila, da je Mesar pri svojem poslovanju v konkretni zadevi ravnal pošteno, nepristransko, skrbno in strokovno.

Sodili bodo v Novi Gorici

Prav zaradi Boškoviće se primer zdaj iz koprskega seli na novogoriško okrožno sodišče. Ko je namreč ob koncu preiskave postala obtoženka, so se vsi koprski sodniki, ki obravnavajo kazenske primere, izločili iz postopka, kar pomeni, da primera v Kopru ne bi imel kdo soditi. Preden je postala notarka, je bila Boškovićeva namreč deset let sodnica na koprskem okrožnem sodišču.

Predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič nam je potrdila, da so se koprski kazenski sodniki izločili iz primera in dodala, da je koprsko višje sodišče primer preneslo v pristojnost novogoriškega okrožnega sodišča. Preden so spis poslali v Novo Gorico, so v Kopru še podaljšali pripor prvoobtoženemu Vasiću, na odločitev se je pritožil njegov odvetnik Roman Sevšek, vendar je višje sodišče pritožbo zavrnilo, tako da Vasić ostaja v priporu.

Nad koprsko notarko Polko Bošković visi tudi grožnja z razrešitvijo zaradi aktivnega sodelovanja na lanskih lokalnih volitvah. Boškovićeva je namreč kandidirala za koprsko županjo in občinski svet, izvoljena je bila za svetnico. Po mnenju notarske zbornice bi jih morala namreč prositi za mnenje, preden je vstopila v politično areno, in ker jih ni, je s tem kršila zakon o notariatu. Pravosodno ministrstvo je zoper Boškovićevo uvedlo postopek za razrešitev, predsednici notarske zbornice pa predlagalo tudi uvedbo disciplinskega postopka proti njej. Odločitev notarske zbornice še ni znana, na ministrstvu pa zadevo proučujejo. “Še vedno vztrajam, da mi ni bilo treba spraševati za dovoljenje, saj je po kodeksu notarske etike slednje predvideno le v primeru, ko želi notar opravljati stransko zaposlitev. Sodelovanje v občinskem svetu to zagotovo ni,” je pojasnila in dodala, da je odgovorne na ministrstvu prosila, da o zadevi čim prej odločijo.

Prvi ugovori na obtožbe

Na novogoriškem sodišču smo hoteli izvedeti, ali so obtožnico že vročili vsem dvanajstim obtoženim in predstavniku Vasićevega podjetja, pa nam je direktor sodišča Samo Turel odgovoril, da so primer prejeli v obravnavanje in da obtožnico že vročajo. Nekateri naj bi jo že prejeli, ne pa vsi. Nekateri naj bi po naših informacijah na obtožnico tudi že vložili ugovore.

Tožilstvo jim očita kazniva dejanja goljufije, pomoč in napeljevanje h goljufiji, izsiljevanje, ponarejanje poslovnih listin, ponarejanje uradne listine in zlorabo izvršbe. Glavni obtoženi Radenko Vasić naj bi s pomočjo svojih družinskih članov in drugih tudi izsiljeval ter po oderuških obrestih posojal denar drugim podjetjem v koprskem pristanišču. Ko je enemu od upnikov dolg s 300.000 evrov narasel na vrtoglavih 600.000 evrov, je primer prijavil policiji in klobčič se je začel razpletati.

DANIJEL CEK


Najbolj brano