V Koper bi verjetno prispel le aluminij

Po zasegu rekordne količine kokaina na jugu Italije vodstvo finančne straže iz Reggio Calabrie pojasnjuje, da nezakoniti tovor najverjetneje ne bi prispel do Trsta in Kopra, ki sta bila cilja uradnega tovora, kave in aluminija. Mafijska združba 'Ndrangheta, ki naj bi bila za tem tovorom, bi ga najbrž iz zabojnikov vzela že v pristanišču Gioia Tauro, a so ji finančni stražniki prekrižali načrte.

V koprskem pristanišču so v preteklosti že zasegli večje 
tovore kokaina in heroina,  55 kilogramov kokaina, ki so ga 
odkrili v Gioii Tauro, bi verjetno iztovorili že v Italiji.
V koprskem pristanišču so v preteklosti že zasegli večje tovore kokaina in heroina, 55 kilogramov kokaina, ki so ga odkrili v Gioii Tauro, bi verjetno iztovorili že v Italiji. 

TRST, KOPER > Pokrajinski poveljnik finančne straže iz Reggio Calabrie, polkovnik Alessandro Barbera, je za Primorski dnevnik povedal, da 334 kilogramov kokaina, ki so ga v dveh zabojnikih zasegli na jugu Italije, po vsej verjetnosti ne bi priplulo do Trsta in Kopra. “To ni bil pravi cilj prepovedanega tovora,” je poudaril polkovnik Barbera.

Kokain v Južni Ameriki kupuje kalabrijska ‘ndrangheta. Tudi 334 kilogramov kokaina je v Gioia Tauro priplulo iz Brazilije. “Izvozniki in uvozniki zakonitega blaga ter surovin v kontejnerjih v teh primerih niso seznanjeni z ničemer. V Braziliji je nekdo na skrivaj spravil v kontejner torbe s kokainom, kriminalci pa bi jih prevzeli v Gioii Tauro. Tej tehniki pravimo rip-off. Kriminalci izkoristijo vsak trenutek, ko se kontejnerji po svetu pretovarjajo, odpirajo in zapirajo,” je še dodal Barbera.

O tem, da je bil zabojnik, v katerem so finančni stražniki našli 55 kilogramov kokaina, uradno namenjen v Slovenijo, na generalni policijski upravi tudi včeraj iz Italije niso dobili nobenega obvestila. V zabojniku je bil sicer tovor aluminija, v drugem zabojniku, ki bi po dokumentaciji moral v Trst, pa je bilo poleg kave 289 kilogramov kokaina. Odgovorov na vprašanje, zakaj italijanski varnostni organi niso obvestili slovenskih kolegov, je lahko več.

V nekaterih primerih držav, kamor naj bi bil tovor uradno namenjen ali pa od koder naj bi prihajali prevozniki, običajno ne obvestijo, ker ocenijo, da za to ni potrebe. Na to vplivajo različne okoliščine, morda tudi presoja, da tovor ne bi pripotoval do države, ki je zapisana kot cilj v dokumentaciji (kot je bilo verjetno v tem primeru), ampak bi drogo med potjo organizatorji vzeli iz zabojnika (ali tovornjaka).

V preteklosti so policisti in cariniki v koprskem pristanišču že zasegli velike količine prepovedanih drog. Da je to pristanišče zaradi svoje lege, bližine Italije in Hrvaške, zanimivo tudi za organizirane kriminalne združbe, je že pred časom za PN pojasnil vodja oddelka za organizirano kriminaliteto v koprski kriminalistični policiji Damjan Apollonio. Leta 2000 so v koprskem pristanišču, denimo, odkrili rekorden tovor heroina. V prvi pošiljki, ki je prispela iz Turčije, so našli 160 kilogramov heroina, kmalu zatem pa v drugi še 200 kilogramov te prepovedane droge.

Jeseni leta 2008 je bilo v vrečah z lepilom za keramične ploščice primešano 72 kilogramov kokaina. Istega leta so cariniki podrobno pregledali rezervoar stiskalnice, ki je v zabojniku priplula iz Kolumbije. Namesto hidravličnega olja so odkrili zmes topila in kokaina - tega naj bi bilo od 80 do 100 kilogramov. Tudi poleti leta 2007 so med kozmetičnimi izdelki, ki so pripluli iz Južne Amerike, našli približno 40 kilogramov te prepovedane droge. Že leta 1999 pa so med bananami odkrili 21 kilogramov izredno čistega kokaina.

Pred približno tremi leti so v koprskem pristanišču odkrili večjo količino sestavin za izdelavo ekstazija - približno tona prekurzorjev bi zadostovala za pet do sedem milijonov tabletk. SP


Najbolj brano