Ustavno sodišče je Popovičeve kapučine vrnilo na začetek

Ustavno sodišče je razveljavilo sodbo, s katero je bil koprski župan Boris Popovič obsojen za davčno utajo in ponareditev poslovnih listin. Sodišče je ugotovilo kršitev pravice do aktivne obrambe in zadevo vrnilo v odločanje koprskemu okrožnemu sodišču. Več kot enajst let po aretaciji Popoviča mu bodo sodili ponovno.

Borisa Popoviča poleg ostalih postopkov čaka še ponovno sojenje zaradi kapučinov. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Borisa Popoviča poleg ostalih postopkov čaka še ponovno sojenje zaradi kapučinov. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Gre za kazniva dejanja, ki naj bi jih Boris Popovič storil v letu 2001, ko je bil še gostinec z lokali Snack bar in Carpaccio pub. Zaradi davčne utaje 11.000 evrov in ponareditve poslovnih listin je bil pravnomočno obsojen na osemmesečno pogojno kazen.

Zahteva za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču ni uspela, zato je Popovičev odvetnik Marko Bošnjak iz odvetniške družbe Čeferin v letu 2012 vložil še obsežno ustavno pritožbo.

Ustavno sodišče mu je zdaj ugodilo. Ugotovilo je, da je bila Popoviču kršena pravica do aktivne obrambe. V postopku je namreč Popovič želel, da bi bil na sodišču kot strokovnjak zaslišan tudi ekonomist Rado Pezdir. Ta bi kot strokovnjak ovrgel oziroma izpodbijal izvedensko mnenje, ki ga je pripravil davčni strokovnjak Darko Končan in je bilo za Popoviča negativno. Sodišče pa je Popovičeve predloge za to zaslišanje zavrnilo, prav tako višje in vrhovno sodišče.

Ustavno sodišče pa je presodilo, da so takšna dodatna strokovna mnenja, ki poskušajo izpodbijati dokaze, sestavni del aktivne obrambe. “Pri tem se je opiralo na sodobne trende v kazenskih postopkih in tudi na prakso evropskega sodišča za človekove pravice,” je povedal Marko Bošnjak. “Seveda je ta odločitev zelo pomembna za Borisa Popoviča in njegovo zadevo, a obenem je pomembna tudi za širšo sodno prakso pri nas,” opozarja Bošnjak. Kot pravi, so bila sodišča pri tem do sedaj zelo neenotna. “V nekaterih postopkih so dovolila zaslišanje strokovnjaka, ki bi izpodbijal izvedenska mnenja, v drugih pa so to zavračala. Zdaj je to urejeno,” pravi Bošnjak. Opozarja še, da je bila njegova ustavna pritožba v Popovičevi zadevi bistveno širša, saj je uveljavljal še celo vrsto drugih kršitev človekovih pravic, ki naj bi se dogajale Popoviču v tem postopku. Ustavno sodišče se z njimi ni ukvarjalo, ker je že kršitev pravice do aktivne obrambe zadostovala za razveljavitev sodbe. Popovičeva zadeva je zdaj vrnjena v ponovno odločanje okrožnemu sodišču v Kopru.

“V ponovnem postopku pred okrožnim sodiščem pa bomo opozarjali tudi na ostale kršitve. Če bo tožilstvo sploh še vztrajalo pri novem sojenju,” pripominja Bošnjak.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano