Ustavno sodišče naj bi zavrnilo predlog Krkoviča in Črnkoviča za izvršitve sodbe

Ustavno sodišče je po zanesljivih, a neuradnih informacijah Pop TV zavrnilo predlog obsojenih v zadevi Patria Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča za začasno zadržanje izvršitve sodbe. Odločitev, ki še ni dokončna, naj bi po informacijah Pop TV sprejelo osem ustavnih sodnikov, ustavni sodnik Jan Zobec pa se je iz odločanja izločil.

Ustavno sodišče je po zanesljivih, a neuradnih informacijah Pop TV zavrnilo predlog obsojenih v zadevi Patria Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča za začasno zadržanje izvršitve sodbe. Foto: STA
Ustavno sodišče je po zanesljivih, a neuradnih informacijah Pop TV zavrnilo predlog obsojenih v zadevi Patria Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča za začasno zadržanje izvršitve sodbe. Foto: STA

LJUBLJANA > Po neuradnih informacijah Pop TV se je Zobec na lastno zahtevo izločil v vseh treh primerih, tudi pri predsedniku SDS Janezu Janši, ki je bil prav tako obsojen v zadevi Patria. Pop TV navaja, da je to neuradno storil, da bi se izognil morebitnim očitkom o pristranskosti, saj je njegovo stališče že dlje časa jasno. Sodbo Patria namreč obsoja in jo vidi kot neutemeljeno, je poročala televizija.

Ustavni sodniki so ustavni pritožbi brigadirja Krkoviča in prokurista Rotisa Črnkoviča zoper sodbo v zadevi Patria obravnavali že na seji 22. januarja, vendar odločitve takrat še niso sprejeli. Odločanje so nadaljevali v četrtek, ko so na dnevni red naknadno uvrstili tudi ustavno pritožbo Janše v zadevi Patria.

Tako Krkovič kot Črnkovič poleg razveljavitve sodbe predlagata tudi, da ustavno sodišče do končne odločitve zadrži njeno izvršitev.

Krkovič, ki je bil v zadevi Patria obsojen na 22 mesecev zaporne kazni, je zapor začel prestajati 4. julija lani, po treh dneh pa je bil prerazporejen na odprti oddelek Puščava. Črnkovič, prav tako obsojen na 22 mesecev zapora, pa je zaporno kazen na Dobu začel prestajati 22. oktobra lani, potem ko mu je sodišče zavrnilo predlog za odlog prestajanja kazni.

Poleg Krkoviča in Črnkoviča je bil v zadevi Patria spoznan za krivega tudi predsednik SDS Janša, ki ga je ljubljansko okrajno sodišče obsodilo na dve leti zapora. Janša je zapor začel prestajati junija lani, a je ustavno sodišče decembra lani ugodilo njegovemu predlogu za začasno zadržane izvršitve sodbe, in ga najmanj do končne odločitve o njegovi ustavni pritožbi izpustilo na prostost.

Po poročanju Pop TV iz virov blizu ustavnega sodišča prihaja vse več namigov, da nameravajo ustavni sodniki že zelo v kratkem, lahko tudi prihodnji teden, dokončno odločiti glede zadeve Patria.

STA


Najbolj brano