Ustavni sodniki se še niso odločili o Janši

Ustavni sodniki danes še niso sprejeli odločitve o poslanskem mandatu predsednika SDS Janeza Janše. Kot so za Delo pojasnili na ustavnem sodišču, bo odločitev znana predvidoma prihodnji teden, pritožbo bodo namreč ponovno obravnavali prihodnji četrtek.

Ustavni sodniki danes še niso sprejeli odločitve o poslanskem mandatu predsednika SDS Janeza Janše
Ustavni sodniki danes še niso sprejeli odločitve o poslanskem mandatu predsednika SDS Janeza Janše 

LJUBLJANA > Ustavni sodniki so danes začeli obravnavo Janševe pritožbe zaradi prenehanja poslanskega mandata. Zadevo ustavni sodniki obravnavajo absolutno prednostno, na seji pa lahko pritožbo sprejmejo v obravnavo, jo zavržejo ali pa začasno zadržijo sklep DZ o prenehanju mandata.

Janši je 15. oktobra na podlagi zakona o poslancih zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria prenehal poslanski mandat. Preko odvetniške pisarne Matoz je nato na ustavno sodišče vložil pritožbo, v kateri predlaga tudi začasno odredbo, da se mu do odločitve dovoli opravljanje mandata.

Janšo bi moral na poslanski funkciji naslediti Božo Predalič, ki pa je Državno volilno komisijo obvestil, da bo mandat prevzel z dnem, ko bodo končani pravni postopki glede Janševega mandata na ustavnem sodišču. In torej le v primeru, da bo odvzem mandata potrdilo tudi ustavno sodišče.

Pritožbo na ustavno sodišče zaradi odvzema mandata Janši je sicer nedavno vložila tudi skupina volivcev iz tretjega okraja četrte volilne enote Grosuplje.

STA


Najbolj brano