Ukradeno zlato pretopili in ga preprodali

Slovenski policisti so pomagali v mednarodni preiskavi, povezani s preprodajo ukradenega zlata in pranjem denarja. Preiskavo je vodila finančna straža iz Torina, sodelovanje med italijansko, slovensko in madžarsko policijo pa je koordiniral Eurojust. Enega od osumljenih so po poročanju italijanskih medijev prijeli v torek na železniški postaji v Tržiču, ko se je pripeljal iz Slovenije, in mu zasegli 200.000 evrov.

Finančni stražniki so več mesecev spremljali dogajanje v eni 
od livarn v Torinu. Foto: Finančna Straža
Finančni stražniki so več mesecev spremljali dogajanje v eni od livarn v Torinu. Foto: Finančna Straža

TORINO, TRŽIČ > Kriminalna združba naj bi bila vpletena v “pranje” zlata, ki naj bi se dogajalo v trikotniku med Italijo, Slovenijo in Madžarsko. Osumljeni naj bi “oprali” 750 kilogramov ukradenega zlata, vrednega približno 25 milijonov evrov. Iz Eurojusta so sporočili, da so v začetku tedna prijeli deset osumljenih, eden naj bi bil še na begu. V vseh treh državah (tudi v Sloveniji) naj bi policisti opravili več hišnih preiskav, skupaj približno 60.

“Lahko potrdimo le, da je slovenska policija v okviru mednarodne pravosodne pomoči sodelovala v opisanih aktivnostih, ostalih podrobnosti pa vam zaradi operativnih razlogov ne moremo posredovati,” je bil včeraj kratek Drago Menegalija, tiskovni predstavnik generalne policijske uprave za področje kriminalitete. Slovensko predstavništvo v Eurojustu je nudilo podporo pri izvršitvi zaprosila za medsebojno pravno pomoč v Sloveniji.

Po poročanju italijanskih medijev naj bi v torek na železniški postaji v Tržiču (Monfalconu) prijeli madžarskega poslovneža, ki je imel s seboj 200.000 evrov. Pripotoval naj bi iz Slovenije, kjer ima menda tudi hišo. Z vlakom je bil namenjen v Torino, da bi opravil še eno od “transakcij”, ki so se dogajale vsak ali vsak drugi teden.

Ukradeno zlato je izviralo iz Piemonta, nato pa naj bi ga v eni od livarn v Torinu talili in pretopili v zlate palice oziroma ploščice. V zgodbi se nato pojavi madžarsko podjetje (lastnik naj bi bil italijanski državljan), ki naj bi zlate palice (ali ploščice) prodajalo na uradnem trgu in za to izdajalo fiktivne račune drugemu italijanskemu podjetju. Podjetja, ki so nato kupovala zlato, so madžarskemu posredniku denar nakazovala na bančni račun, s katerega so ga nato dvigovali in iz Madžarske prenašali v Italijo. Kurirji naj bi prek ozemlja treh vpletenih držav prenašali kovčke, polne denarja.

Že lani poleti naj bi z 20.000 evri in nakitom zalotili tudi sina znanega italijanskega notarja. Skoraj vsak teden naj bi pretopili in preprodali približno deset kilogramov zlata, ki ni nikoli zapustilo italijanskega ozemlja. Na Eurojustu, kjer je zadeve koordiniral italijanski predstavnik, ocenjujejo, da je združba na teden prodala za približno 300.000 evrov zlata.

Ob zaključku mednarodne preiskave so policisti zasegli premoženje, vredno devet milijonov evrov, vključno z 20 kilogrami zlata, že omenjenimi 200.000 evri in dragimi avtomobili. Zasegli so tudi pomembno dokazno gradivo o vpletenih podjetjih v več državah.

Predstavniki Eurojusta in italijanskega tožilstva so poudarili, da gre uspešen zaključek pripisati tudi vlogi Eurojusta, ki je že od vsega začetka preiskave imel proaktivno vlogo, zagotavljal je nemoten pretok informacij med policijami in pravosodnimi organi v vseh treh državah.

Preiskava z imenom Melchiorre se je začela že pred meseci, finančni stražniki so z različnimi, tudi prikritimi ukrepi, spremljali finančne tokove in gibanje osumljenih, s tako zbranimi dokazi pa sestavili mozaik, ki je pripeljal do aretacij osumljenih.

SP


Najbolj brano