Ukradel za dobra dva tisočaka električne energije

Novogoriško okrožno sodišče je zaradi več tatvin Danilu Š. iz okolice Nove Gorice prisodilo pogojno kazen, tožilstvo pa je zaradi pomanjkanja dokazov zoper njega in Tadeja M. umaknilo očitek, da sta v opuščenem hlevu gojila indijsko konopljo.

 Danilo Š. naj bi ukradel tudi električno energijo. Foto: Leo Caharija
Danilo Š. naj bi ukradel tudi električno energijo. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA >Zaradi kaznivih dejanj velike tatvine ter neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami sta v začetku leta na zatožno klop novogoriškega okrožnega sodišča sedla Danilo Š. in Tadej M. iz okolice Nove Gorice. Prvi naj bi med leti 2010 in 2013 zagrešil več tatvin. Priredil naj bi domači priključek za električno energijo in tako družbo Elektro Primorska po njihovih izračunih oškodoval za približno 2600 evrov. Na območju opuščenega obrata separacije družbe Primorje na robu Vrtojbe pa naj bi si prilastil več električnega in ročnega orodja. Ob hišni preiskavi so policisti odkrili še prostor za gojenje konoplje. Krivdo za to naj bi si z njim delil Tadej M.

Obtožena sta krivdo zanikala. Sodišče je zaslišalo več prič, ki so pomagale pri razjasnitvi okoliščin, zaradi katerih naj bi obtožena prišla navzkriž z zakonom.

Policija je 55-letnemu Danilu Š. prišla na sled po tem, ko ga je na območju opuščenega obrata separacije družbe Primorje večkrat videl najbližji sosed. Zapomnil si je registrske oznake in dogajanje prijavil policiji. Tudi skrbnik območja nekdanje separacije je prijavil krajo električnega in drugega orodja ter železa. V hišni preiskavi so mu policisti nato res zasegli več orodja in nekaj kosov vrnili Primorju.

Pri podrobnejšem pregledu hiše pa so v zapuščenem delu, nekdanjem hlevu, odkrili prostor, ki je bil prirejen za gojenje indijske konoplje. Pod reflektorji so iz sedmih lončkov vzklile tri rastline indijske konoplje, visoke od pet do sedem centimetrov, nad njimi pa je visel merilec vlage in temperature. V preiskavi je Danilo Š. vse očitke zanikal, gojenje trave pa pripisal tedanjemu fantu svoje hčerke, Tadeju M., ki je živel z njimi. Oba obtožena sta v zagovoru dejala, da sta za travo izvedela šele ob hišni preiskavi.

Zaradi pomanjkanja dokazov je tožilstvo za oba umaknilo očitek, da sta storila kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Za Danila Š. pa je sodišču predlagalo, da mu, glede na dosedanjo nekaznovanost, zaradi tatvin prisodi pogojno kazen in plačilo zneska, za katerega je oškodoval Elektro Primorsko. Njegov zagovornik je poudaril, da ni prepričljivih dokazov o njegovi krivdi in dodal, da so Primorju vrnili tudi nekatere obtoženčeve predmete.

Ker si je protipravno prilastil električno energijo, kovinsko mizarsko spono ter brusilni aparat, mu je sodišče prisodilo pogojno kazen - štiri mesece zapora, v katerega pa mu ne bo treba, če v letu in pol preizkusne dobe ne bo ponovil kaznivega dejanja. Priznalo je tudi premoženjsko pravna zahtevka v višini 2366 evrov za ukraden električni tok ter 56 evrov za brusilni aparat.

AC


Najbolj brano