Ujete visoko nad smučiščem so varno spravili na zemljo

Na smučarskem centru Cerkno je v četrtek ob koncu smučarskega dne zaradi okvare obstala šestsedežnica Počivalo in med nebo in zemljo ujela smučarje na 20 sedežih. Reševanje je steklo. Tokrat samo za vajo, a kaj lahko bi šlo zares.

Ko je nekdo ujet na sedežnici, je usposobljeni reševalec njegov največji zaveznik. Foto: Sd
Ko je nekdo ujet na sedežnici, je usposobljeni reševalec njegov največji zaveznik. Foto: Sd

NOVAKI >Na smučarskem centru Cerkno so v četrtek pozno popoldne vajo reševanja smučarjev z okvarjene šestsedežnice pripravljali v tišini pred reševalci. Ker se jim je pred leti sedežnica že ustavila, so nekaj let pozneje želeli preveriti usposobljenost svojih in alarmiranih reševalcev.

Vodja smučišča Ciril Peternelj je na pomoč poklical vse, ki so ob nesrečah in neljubih dogodkih nepogrešljivi in potem nekaj ur zbrano vodil reševanje. Ker se je zgodilo pred mrakom, so aktivirali novaške in cerkljanske gasilce. Na smučišče, po še zasneženi in poledeneli cesti, so prispeli v za običajne voznike neverjetnih 12 minutah, gorski reševalci iz Tolmina pa le 18 minut za njimi.

Medtem so se člani reševalne ekipe Centra že vzpenjali na steber, pod katerim je tik pod vrhom smučišča občepela ekipa novinarjev časnika Delo in Televizije Slovenija. Napenjanje vrvi, varovanje, oblačenje rešilnih jopičev in spuščanje, je zahtevalo svoj čas, a so bili v slabe pol ure vsi trije varno na tleh. “Nekoliko nelagodja zlasti pri spuščanju z višine je bilo,” sta priznala novinarja Blaž Močnik in Mariša Bizjak. Reševalci pa so dodali, da so za varnost ujetih odgovorni oni in so zanjo pripravljeni storiti vse.

Tega, da tudi marsikaj tvegajo, niso dodali. Medtem so gasilci pregazili sneg do niže ležečih stebrov, gorski reševalci pa v galopu tekli do njih in plezali do sedežev, na katerih so jih nestrpno čakali ujeti.

Prvi ujetniki obstale sedežnice so bili na varnem še ob soncu, zadnji v mraku, zdravstvena ekipa pa je bila k sreči brez dela. Hitreje, navkljub dobri pripravljenosti in usklajenosti reševalcev, ne bi šlo. “Varnost smučarjev in tudi nas samih zahteva trezno in odgovorno reševanje,” so poudarjali reševalci. Takšno, je zadovoljno ocenilo vodstvo Centra, je četrtkovo tudi bilo.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano