Udaril, preden jih je dobil

Lanska pustna sobota se za mladeniča iz okolice Nove Gorice ni končala prijetno. Ervin B. naj bi Blaža Š. v bližini Hitovega športnega centra tako močno s pestjo udaril v obraz, da ga je hudo poškodoval. Novogoriško okrožno sodišče mu je zaradi povzročitve hude telesne poškodbe v prekoračenem silobranu izreklo pogojno obsodbo.

Mladeniča iz okolice Nove Gorice sta lani na pustno soboto obračunala v bližini poslovne stavbe podjetja Gatis v Šempetru.  Foto: Bogdan Božič
Mladeniča iz okolice Nove Gorice sta lani na pustno soboto obračunala v bližini poslovne stavbe podjetja Gatis v Šempetru.  Foto: Bogdan Božič

NOVA GORICA >V noči na lanski 2. marec sta Ervin B. in Blaž Š. iz okolice Nove Gorice okoli 4.30 merila svoje moči v bližini Hitovega športnega centra v Šempetru pri Gorici, kjer se je sklenila pustna zabava. Tožilstvo je 33-letnemu Ervinu B. očitalo, da je Blaža Š. tako močno s pestjo udaril v desno oko, da je ta utrpel številne hude poškodbe, podplutbe, zlom ličnice ter poškodbe očesne kotanje in čeljusti. Dogodek bi obtoženi po mnenju tožilstva lahko preprečil, očitalo pa mu je povzročitev hude telesne poškodbe v prekoračenem silobranu.

“Boste spet jedli, debeluhi”

Ervin B. na preobravnavnem naroku krivde po obtožbi ni priznal, zato ga je v ponedeljek doletelo sojenje. V svojem zagovoru je obtoženi opisal, kaj se je tisto noč dogajalo v bližini poslovne stavbe podjetja Gatis. Po pustni zabavi v Hit šport centru naj bi se s prijateljema odpravil proti mobilni okrepčevalnici, ki je bila parkirana pri Gatisu. Ko so stali v vrsti za naročilo, naj bi mu Blaž Š. izrekel nekaj žaljivk in ga udaril po hrbtu. Obtoženi naj bi takoj ugotovil, da je napadalec pijan. Z družbo so izstopili iz vrste in se odpravili po hrano na bližnji bencinski servis. Ko se je obtoženi s prijateljem vračal mimo Gatisa, pa naj bi ga Blaž Š. spet udaril v hrbet in ga s pestjo nameraval udariti v obraz, vendar ga je Ervin B. prehitel in udarec vrnil. “Jaz sem se zgolj branil, hitro sem reagiral, ker sem se bal za svoj vid in svoje oči, na katerih sem imel že več operacij. Ko me je z levo roko držal za ramo in z desno že želel uperiti udarec vame, sem moral nekaj ukreniti, sicer bi bilo po meni. Instinktivno sem ga udaril, da sem se zaščitil. Ko je padel na tla, je preklinjal in mi grozil, da me bo že dobil ...,” je poudaril in dodal, da dogodek obžaluje in da ni noben pretepač. Tudi njegov kazenski list je prazen.

Obtoženega se ni niti dotaknil

Oškodovani Blaž Š., ki je od obtoženega višji za približno 20 centimetrov, pa je sodišču dejal, da naj bi ga Edvin B. brcal tudi v vrat, na kraju napada pa naj bi obležal nezavesten ter s pretresom možganov. “Če me prijatelja ne bi našla in mi pomagala ter me peljala v bolnišnico, ne vem, kaj bi bilo z mano,” je dejal. Oškodovani je sicer priznal, da je tistega večera nekaj spil, morda tri piva, a da se obtoženega ni niti dotaknil.

Topo telesno poškodbo, ki jo je utrpel, dokazujejo poročila o njegovem trimesečnem zdravljenju ter izvedensko mnenje medicinske stroke.

V vlogi prič so nastopili prijatelji vpletenih, ki so bili tistega večera v bližini, a nihče razen Edvinovega prijatelja, s katerim sta se vračala z bencinskega servisa, na lastne oči ni videl obračuna.

Tožilstvo je za Edvina B., ki naj bi bil sicer izzvan, a naj bi reagiral nepravilno ter v prekoračenem silobranu, predlagalo pogojno obsodbo, čemur se je pridružil tudi pooblaščenec oškodovanca. Obtoženčev zagovornik pa je sodišču predlagal, naj ga oprosti vseh obtožb, saj ni bil dolžan ne ubrati druge poti mimo oškodovanca niti ni imel časa reagirati drugače.

Sodišče je Edvina B. spoznalo za krivega in mu izreklo pogojno obsodbo, tri mesece zapora s preizkusno dobo enega leta. Poravnati mora tudi stroške postopka, oškodovanca pa je sodišče s premoženjskopravnim zahtevkom napotilo na pravdo. Sodba še ni pravnomočna.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano