Ubežnik iz Banjaluke ni priznal krivde

“Ne, ne priznam,” je včeraj zgodaj popoldne sodnici Orjani Trunkl, ki sodi domnevni kriminalni združbi preprodajalcev prepovedane droge, odgovoril 39-letni Šempetrc Iztok Kompara. Večini članov združbe na koprskem sodišču že sodijo, Komparo pa so šele sredi januarja prijeli v Banjaluki. Specializirano državno tožilstvo je sodišču že predlagalo, da oba postopka združi.

Šempetrca Iztoka Komparo so pravosodni policisti pripeljali na sodišče  z 
verigo na nogah.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Šempetrca Iztoka Komparo so pravosodni policisti pripeljali na sodišče z verigo na nogah.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Iztoka Komparo so iz pripora z lisicami na rokah in verigo na nogah pripeljali na koprsko sodišče. V priporu je od 1. februarja, ko so ga policisti pripeljali iz Bosne in Hercegovine. Ko so koprski kriminalisti lani poleti zaključili obsežno kriminalistično preiskavo in aretirali člane kriminalne združbe, njegove domnevne pajdaše, se je za Komparo, ki naj bi jih pravzaprav s svojimi posli v Italiji pripeljal do vrha združbe, izgubile vse sledi.

Koprsko okrožno sodišče je za njim razpisalo mednarodno tiralico in sredi januarja je iz Banjaluke prišla novica, da so Šempetrca prijeli. Tamkajšnje sodišče je zanj odredilo izročitveni pripor. Kompara se je strinjal z izročitvijo Sloveniji in tako so ga pravosodni organi Bosne in Hercegovine v začetku februarja predali slovenski roki pravice.

Obsojen tudi v Trstu

Včeraj je sodnici Orjani Trunkl odgovoril, da je bil enkrat že obsojen zaradi preprodajanja mamil. Devet mesecev zaporne kazni je že odsedel. Pred leti pa so mu sodili tudi zaradi približno kilograma heroina, ki so ga našli na njegovem domu. Njega so oprostili, njegovo mamo pa obsodili na štiri leta zapora. V Trstu si je s preprodajo skoraj 50 gramov kokaina leta 2008 prislužil tri leta zapora (izpustili so ga po približno dveh letih). A tudi po zadnji prestani kazni poslov menda ni opustil.

Specializirano tožilstvo članom združbe v obtožbi očita, da so s Kosova do kupcev v Avstriji, Švici in Nemčiji spravili nekaj več kot deset kilogramov heroina in več kot 60 kilogramov konoplje, preprodajali pa naj bi tudi manjše količine kokaina. Koprski kriminalisti so združbo razbili lani poleti in ovadili približno 30 ljudi. Tožilstvo je obtožbo najprej vložilo proti sedmerici obtoženih, naknadno pa še proti trojici.

Preiskava, ki je pripeljala do aretacije članov kriminalne združbe, se je začela z informacijo tržaških policistov. Ugotovili so, da se italijanski odvisniki s kokainom oskrbujejo pri 39-letnem Šempetrcu. Obvestili so koprske policiste, ki so, kot so pojasnili po lanskih aretacijah, nato ugotovili, da osumljeni sodeluje s širokim krogom slovenskih, hrvaških in kosovskih državljanov. Prav slednji naj bi iz Slovenije vodili razvejano združbo, ki je s Kosova tihotapila večje količine marihuane in heroina.

V Banjaluki živel pri partnerki

Koprski kriminalisti so skupno ovadili več kot 30 ljudi, specializirano tožilstvo pa je spisalo obtožbo proti sedmerici obtoženih, nato pa še proti trojici, ki je ob aretacijah ni bilo v Sloveniji. Prvi od te trojice je pred sodnico Orjano Trunkl stopil Šempetrc, ki je povedal, da je pred aretacijo z izvenzakonsko partnerko živel v Banjaluki. “Ne, ne priznam,” je odgovoril na sodničino vprašanje, ali prizna krivdo.

Obtožba mu očita, da je deloval v okviru kriminalne združbe, pri čemer naj bi večkrat posredoval pri urejanju prevozov in angažiranju kurirjev za prevoz prepovedane droge. Z njegovim avtom so 68-letnega Jožefa Mermoljo, doma z Goriškega, pred letom dni prijeli na mejnem prehodu Slovenska vas. V avtomobilu so odkrili dobrih 16 kilogramov konoplje. S Komparinim avtomobilom naj bi mu podoben prevoz uspel le nekaj dni pred tem. Tožilstvo pa Kompari očita tudi preprodajo manjše količine kokaina.

Obramba predlaga izločitev dokazov

Odvetnik Renato Dukič, ki zagovarja Komparo, je včeraj sodišču predlagal izločitev nekaterih dokazov. Če bi sodišče temu predlogu ugodilo, pa predlaga tudi izločitev sodnice Trunkl, ki se je že seznanila s temi dokazi, ki so po mnenju obrambe nezakoniti. Gre predvsem za nekatere prisluhe telefonskim pogovorom in odredbe preiskovalne sodnice, ki jih je odobrila. Obramba bo poskušala dokazati, da na nekaterih prisluhih sploh ni glas obtoženega Kompare, temveč glas Hrvata, ki naj bi prav tako sodeloval z združbo. Zato je odvetnik Dukič predlagal, da sodišče postavi izvedenca za fonoskopske analize, ki bi poslušal sporne prisluhe. Odvetnik je predlagal še zaslišanje nekaterih prič, med drugim tudi obtoženih članov združbe, koordinatorja policijske akcije in policistov, ki so izvajali prikrite ukrepe.

Kdaj bo moral Kompara spet na sodišče, včeraj sodnica še ni mogla napovedati. Najprej mora odločiti o predlogu za izločitev dokazov (o čemer bo moralo po morebitni pritožbi odločati še višje sodišče), šele nato pa bo lahko odločila o predlogu specializiranega tožilstva, da vse postopke združi.

Sojenje sedmerici soobtoženih se medtem nadaljuje s poslušanjem prisluhov in branjem listin v obsežnem sodnem spisu. Doslej je priznal le domnevni vodja združbe, 38-letni Arsim Ahmetaj, državljan Kosova, ki je živel na Vrhniki. Sodišče ga je obsodilo na sedem let in pol zapora ter na 24.000 evrov denarne kazni.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano