Tulil in kričal med polnočnico

“Namesto da bi ljudje odšli od maše spokojni in v pričakovanju največjega praznika, so hodili domov jezni in razburjeni. Vsi se sprašujejo, do kdaj bo še ustrahoval vso vas,” so se še nekaj dni po polnočni maši v eni od vasi na Bistriškem zgražali domačini. Vidno pijan in agresiven domačin je med mašo pil, tulil, krilil z rokami, se prijemal za mednožje in se celo prerekal z župnikom.

“Obhajanje bogoslužja je ustavna pravica in ob takih dogodkih bi bili prisiljeni klicati policijo,” pravi tiskovni predstavnik koprske škofije Božo Rustja. Fotografija je simbolična.
“Obhajanje bogoslužja je ustavna pravica in ob takih dogodkih bi bili prisiljeni klicati policijo,” pravi tiskovni predstavnik koprske škofije Božo Rustja. Fotografija je simbolična. 

ILIRSKA BISTRICA > “Očitno se ga vsi vaščani tako bojijo, da ga ni nihče lastnoročno vrgel iz cerkve ali vsaj poklical policistov,” je dogajanje na božično vigilijo ocenil vernik, ki je prišel k polnočni maši v eno od vasi v okolici Ilirske Bistrice. Policiji in sodnikom zelo znani domačin je prišel v cerkev pol ure pred začetkom polnočne maše, se usedel v eno od klopi med otroke in spremljal koncert pred mašo. Iz torbe je večkrat vzel steklenico (domnevno žganja) in vsem na očeh pil.

Po kaj je prišel k maši, je pokazal že pred koncem koncerta. Postavil se je pred pevski zbor, ki je stal pred oltarjem, razpel roke, energično mahal in glasno tulil, kot bi pevcem skušal na svoj način dirigirati. Ko je zbor odpel pesmi in se preselil na kor, se je v klop usedel tudi domačin. Ko je župnik ob začetku maše blagoslovil jaslice in se vračal proti oltarju, je domačinu prijazno rekel, naj gre domov, pa naj pride drugič k maši trezen. Razgrajač naj bi na župnika glasno zatulil in mu zagrozil, da mu bo že dal.

Med nadaljevanjem maše se je pijani moški še nekaj časa zadržal v klopeh med otroki in nekajkrat glasno kričal, se nato sprehodil po cerkvi in povzpel na kor med pevce. Tudi nanje naj bi glasno kričal in tulil, nakar naj bi ga eden od moških skušal pregovoriti, naj vendarle zapusti cerkev. Pa ga razgrajač ni ubogal, ampak se je z njim začel glasno prepirati. Župnik je takrat že drugič prekinil mašo in oba pozval, naj utihneta ali zapustita cerkev. Razsodni domačin je popustil, pijani sovaščan pa je nadaljeval z razgrajanjem in pitjem ter motenjem pevcev na koru. Eden od pevcev naj bi ga trdo prijel in mu zagrozil, pa ni pomagalo. Še nekajkrat se je sprehodil po cerkvi in se ob tem nazorno z roko prijemal za mednožje.

Zgroženi domačini so komaj pričakali konec maše in hitro odkorakali domov, da ga ne bi ponoči srečali sredi vasi. Potem so sicer ugotovili, da je po maši šel k župniku v zakristijo in naj bi se tam z njim prerekal. Svojo božično predstavo naj bi nato nadaljeval po vasi in jo ob pol dveh zjutraj zaključil s polurnim glasnim “koncertom” sirene avtomobilskega alarma.

Domačini in verniki iz sosednjih vasi, ki so bili priča prizoru, očitno niso poklicali policije, saj na policijski upravi o dogodku včeraj niso vedeli ničesar. Prav tako o primeru niso bili seznanjeni niti na sedežu koprske škofije. “Vsekakor pa take dogodke odločno obsojamo,” pravi Božo Rustja v imenu škofije in dodaja, da jim ni znano, da bi kadarkoli kdo na tako grob način motil polnočnico ali kakšno drugo mašo. “Dogodek je toliko bolj neprijeten, saj obhajamo polnočne maše sredi noči, sredi molka in miru ter pri njih beremo evangelij, kakor so angeli ob Jezusovem rojstvu prepevali Mir ljudem na zemlji. Obhajanje bogoslužja je ustavna pravica in ob takih dogodkih bi bili prisiljeni klicati policijo,” je še povedal Rustja. NR


Najbolj brano