Tudi po soočenju sta vztrajala vsak pri svojem

S soočenjem Aleša Rihterja, nekdanjega direktorja Elektroinvesta, in nekdanjega vodje koprske enote Primorja Martina Preglja se je včeraj nadaljevalo sojenje Rafu Klinarju, do nedavnega predstojniku urada za gospodarske javne službe. Oba sta vztrajala pri tem, kar sta že povedala na sodišču. Sojenje se bo nadaljevalo sredi septembra, ko bo sodnica iz Maribora zaslišala še dve priči obrambe.

Raf Klinar po včerajšnji glavni obravnavi Foto: Sijan Pretnar
Raf Klinar po včerajšnji glavni obravnavi Foto: Sijan Pretnar

KOPER > Tožilstvo Rafu Klinarju očita zlorabo uradnega položaja, pri kaznivem dejanju pa naj bi mu pomagal nekdanji direktor družbe Elektroinvest Aleš Rihter. Občina je pred petimi leti z Elektroinvestom sklenila pogodbo za postavitev talne razsvetljave v Tomšičevi ulici v Kopru. Posel naj bi bil po obtožbi dogovorjen, še preden je občina izbrala Elektroinvest za izvajalca in podpisala pogodbo z njim. Ko je bil posel formalno oddan, naj bi luči v Tomšičevi ulici svetile že svetile.

Klinar je na predobravnavnem naroku v začetku lanskega septembra krivdo zanikal in pri tem vztrajal tudi na sojenju, Rihter pa je priznal in sodišče ga je obsodilo na pogojno kazen, na šest mesecev zapora z dveletno preizkusno dobo. Povedal je, da so ga leta 2009 poklicali iz Primorja, ki je delalo rekonstrukcijo Tomšičeve ulice, v kateri naj bi namestili tudi dekorativne luči. Pripravil je ponudbo in popis del ter ju poslal na Primorje, od koder je dobil ustno naročilo za omenjena dela, je zatrdil. Včeraj ga je sodnica soočila z Martinom Pregljem, takratnim vodjo koprske enote Primorja, ki je Rihterjeve trditve zanikal, češ da ni imel niti pooblastil za to, a Rihter je vztrajal pri tem, kar je povedal.

Dogovorili naj bi se tudi, da bo Primorje dela plačalo v okviru dodatnih del, a iz tega potem ni bilo nič. Ko so bila dela že opravljena, je odšel na občino, kjer se je dogovarjal s Klinarjem, kar pa ta ves čas zanika. Zavrnil je tudi očitek, da je po Rihterjevem obisku svoji podrejeni naročil, naj pripravi fiktivno javno naročilo.

Včeraj je državna tožilka sodišču predlagala, naj pri podjetju Elektroinvest preveri, če še hranijo dokumentacijo o delih v Tomšičevi ulici in o nabavi svetilk. Če bi sodišče to dokumentacijo pridobilo, pa naj izvedencu odredi dopolnitev izvedenskega mnenja, je dodala tožilka Tamara Pahor. Klinarjev odvetnik Branko Gvozdić je takšnemu dokaznemu predlogu nasprotoval, ker je izvedenec že ugotovil, da je bila cena za vgradnjo svetilk z elektroinstalacijskimi deli, ki jo je plačala občina, v okviru tržnih razmer v letu 2009. “Izvedenec je v celoti izpolnil nalogo in zavrnil očitek iz obtožbe, da naj bi bila vgrajen elektro material in elektroinstalacijska dela precenjena,” je še dodal Gvozdić.

Včeraj je sodišču predložil tudi CD s fotografijami lučk na Tomšičevi ulici, ki naj bi ga koprska občina dobila od anonimnega vira. Fotografije so podobne tistim, ki jih je na komisijo za preprečevanje korupcije poslal Viktor Markežič, komisija pa je fotografije nato posredovala policiji in tožilstvu. Razlikuje se le datum na fotografijah. Na tistih, ki jih je poslal Markežič, je datum 26. junij 2009, na teh pa 30. februar 2001 (datum, ki ne obstaja). To po odvetnikovem mnenju dokazuje, da so dokazi v spisu neverodostojni. “Saj je datume očitno vedno mogoče poljubno spreminjati,” je še dodal.

Sojenje se bo nadaljevalo z zaslišanjem Dina Krmaca, lastnika podjetja Elektroinvest, in Lida Gržiniča iz Rižanskega vodovoda. Krmac je bil namreč po poročanju s sodne obravnave presenečen, celo zgrožen, saj dogajanje vidi drugače kot Rihter. Gržinič pa je nato vzpostavil stik s Klinarjem.

SP


Najbolj brano