Tudi gasilcem se zgodi

“Na pozivu je pisalo, da gori gasilski dom,” je pojasnil izredno številčen in hiter odziv vseh slavenskih gasilcev poveljnik društva Tadej Smrdel. V nedeljo popoldne je njihova vaščanka pritekla v gasilski dom in jim povedala, da se z njihove strehe kadi. Zaradi dotrajanosti dimniške cevi so se vnele deske na ostrešju, k sreči pa so pridni gasilci požar hitro pogasili.

Slavenskim gasilcem je v nedeljo zagorel gasilski dom. Foto: Pgd Postojna
Slavenskim gasilcem je v nedeljo zagorel gasilski dom. Foto: Pgd Postojna

SLAVINA > “Naš dom je star že 63 let in bi potreboval temeljito obnovo. Zadnjih deset let ga sicer intenzivno obnavljamo, pred leti smo tudi injicirali temelje. Imamo projekt za obnovo in vsakih nekaj let nekaj naredimo, po denarju,” je poveljnik PGD Slavina Tadej Smrdel včeraj pojasnil, zakaj pravzaprav je njihov gasilski dom v nedeljo zagorel. K sreči so požar hitro opazili in ga pravočasno omejili.

Požar je prva opazila domačinka, ki se je nekaj minut pred peto uro popoldne pripeljala mimo gasilskega doma. Videla je, da se iz strehe kadi, in stekla v dom to povedat gasilcem. “Dejansko smo imeli srečo. Kolegi, ki so bili v nedeljo v domu, dima še nekaj časa ne bi opazili. Čez deset minut pa bi bila škoda že bistveno večja,” je pojasnil Smrdel.

Kot so kasneje opazili, so iskre in toplota uhajale iz dotrajane dimniške cevi peči na pelete, s katero se v domu grejejo, in zanetile deske ob cevi. K sreči je ogenj zajel samo deske in le osmodil špirovce, preden so se ga gasilci lotili z vsemi močmi.

Kar 21 jih je na poziv, da gori gasilski dom, priteklo iz vseh koncev vasi, in se lotilo gašenja. Požar so hitro omejili, nato pa razkrili približno 20 kvadratnih metrov strehe, da so ga lahko dokončno pogasili.

Tačas so jim na pomoč priskočili tudi njihovi kolegi iz Postojne, ki so ostrešje gasilskega doma temeljito pregledali s termo kamero in slavenskim kolegom pomagali pri razkrivanju ter ponovnem pokrivanju strehe.

“Hvala bogu, da se je tako končalo. Ni kaj, tudi gasilcem se zgodi,” pravi Smrdel. “Poznamo nekaj primerov, ko so zgoreli celotni gasilski domovi.” Po podatkih policije znaša škoda 200 evrov, tujo krivdo pa so policisti že izključili.

DANIJEL CEK


Najbolj brano