Tržačan s padalom strmoglavil

Sobotni spust z jadralnim padalom s Kobale je bil usoden za 61-letnega Tržačana. Okoli 16. ure je vzletel s Kobale, nato pa tik nad vzletiščem iz neznanega vzroka strmoglavil na pobočje. Poškodbe so bile tako hude, da mu reševalci niso mogli več pomagati. V minulih dneh je bilo v Posočju veliko dogajanja, pa tudi veliko različnih nesreč, zaradi katerih so imeli gorski reševalci polne roke dela.

Jadralni padalec iz Trsta je strmoglavil tik nad vzletiščem in se 
tako hudo poškodoval, da mu reševalci niso mogli več 
pomagati.  Foto: Grs Tolmin
Jadralni padalec iz Trsta je strmoglavil tik nad vzletiščem in se tako hudo poškodoval, da mu reševalci niso mogli več pomagati.  Foto: Grs Tolmin

SEVERNA PRIMORSKA > Tolminske gorske reševalce so v soboto okoli 16. ure obvestili o hudi nesreči jadralnega padalca, ki je padel na vzletišču Kobala. Kljub hitremu prihodu ekip gorskih reševalcev in nujne medicinske pomoči iz tolminskega zdravstvenega doma starejšemu jadralnemu padalcu niso mogli več pomagati. Poškodbe so bile prehude. Zdravnik je lahko le potrdil smrt 61-letnega padalca iz Trsta. Na pobočje Kobale je iz za zdaj še neznanega vzroka strmoglavil tik nad vzletiščem, vzrok smrti bo pokazala obdukcija.

Tolminske gorske reševalce so med reševalno akcijo obvestili o še eni nesreči jadralnega padalca, ki je zasilno pristal v krošnji drevesa na Mrzlem vrhu. Druga ekipa gorskih reševalcev GRS Tolmin je tako odhitela proti Mrzlemu vrhu. Jadralni padalec je še pred njihovim prihodom splezal z drevesa, z vrvno tehniko pa so mu nato pomagali sestopiti po zahtevnem terenu in ga prepeljali v dolino.

Če so še pred nekaj dnevi tolminski gorski reševalci zadovoljno spremljali statistične podatke o letošnjih intervencijah, saj so bili v primerjavi s prejšnjimi leti ugodni, pa se je v nekaj dneh slika spremenila. Miljko Lesjak iz GRS Tolmin je pojasnil, da so v zadnjem tednu dni posredovali kar devetkrat, v enem dnevu celo trikrat. Šest nesreč se je končalo s poškodbami, v eni se je smrtno ponesrečil italijanski padalec, dva padalca pa sta jo odnesla brez poškodb.

V soboto okoli 16.35 se je v Solkanu pri kajakaškem centru huje poškodoval 13-letni italijanski kolesar. Zaradi nepazljivosti je s kolesom padel po stopnicah in si poškodoval glavo. Odpeljali so ga v šempetrsko bolnišnico. Včeraj zgodaj popoldne pa je na cesti z Mangrta padel 21-letni kolesar iz okolice Ljubljane in se huje poškodoval. Prvo pomoč so mu nudili bovški gasilci, ki so nato pomagali še tolminskim reševalcem. Poškodovanega kolesarja so s policijskim helikopterjem odpeljali na zdravljenje v jeseniško bolnišnico.

Pomagali so dvema tekačema; tekačica se je pri padcu v Tolminskih koritih huje poškodovala, tekač pa je bil povsem izčrpan. Na Kobariškem Stolu so iskali tujega jadralnega padalca, ki je zasilno pristal in se pri tem laže poškodoval, a ni vedel, kje je. Nazadnje so ugotovili, da je pristal na italijanski strani. Pomagali so še češkemu jadralnemu padalcu, ki se je pri padcu na Kobali huje poškodoval. Njihovo pomoč sta potrebovala tudi belgijska turista, ki sta na območju Rešlja nad Čadrgom zgrešila pot in se izgubila v zahtevnem terenu.

Dogajanje v zadnjih dneh še kako potrjuje nasvete gorskih reševalcev, da je pri obisku gora in pri adrenalinskih športih treba upoštevati vsa navodila, da bo sproščanje varno in da se bodo vsi varno vrnili v dolino.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano