Trst: trije nekdanji vodilni obtoženi povzročitve smrti delavcev

Na tržaškem sodišču je bila v petek prva obravnava, ki jo je sodišče razpisalo zoper tri nekdanje vodilne v tržaškem pristanišču. Obtoženi so povzročitve smrti delavcev in ogrožanja zdravja zaposlenih, poroča Primorski dnevnik.

Na tržaškem sodišču je  bila v petek prva obravnava, ki jo je 
sodišče razpisalo zoper tri nekdanje vodilne v tržškem 
pristanišču. Obtoženi so povzročitve  smrti delavcev in 
ogrožanja zdravja zaposlenih. Foto: Silva Križman
Na tržaškem sodišču je bila v petek prva obravnava, ki jo je sodišče razpisalo zoper tri nekdanje vodilne v tržškem pristanišču. Obtoženi so povzročitve smrti delavcev in ogrožanja zdravja zaposlenih. Foto: Silva Križman

TRST > Obtoženi so Giuseppe Tonutti (predsednik tržaškega pristanišča v letih 1973-1977), Michele Zanetti (predsednik pristanišča v letih 1977-1990) in Arrigo Borella (generalni direktor pristanišča v letih 1981-1985). Tožilka Maddalena Chergia je prepričana, da so omenjeni krivi za smrt enega pristaniškega delavca in da nosijo odgovornost za enega obolelega za azbestozo.

Postopkov v zvezi z azbestom v tržaškem pristanišču je sicer več. V teku je še eden, v katerem več vodilnih obtožujejo povzročitve smrti 30 pristaniških delavcev, ki so umrli med letoma 2002-2014, v pristanišču pa so delali v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja. Tožilstvo za ta postopek še ni zahtevalo sojenja, zato so odvetniki obtoženih zahtevali združitev postopkov. Sodnica Laura Baresi je prošnji ugodila in preložila sodno obravnavo na 25. september.

Zanettija so med čakanjem na sodno obravnavo vprašali, kaj meni o očitkih. Za Primorski dnevnik je dejal, da se v času, ko je nastopil predsedniško mesto v pristanišču, ni veliko vedelo o škodljivih vplivih azbesta. Dejal je, da se je o tem problemu začelo govoriti leta 1977, ko je v Trst priplula ladja, polna azbesta, in povzročila nemir med zaposlenimi. Leto pozneje so v pristanišču sprejeli varnostne ukrepe v zvezi z azbestom. Pristanišče je pravilnik spoštovalo vse do leta 1992, ko je bil v Italiji azbest prepovedan, je povedal Zanetti.

NR


Najbolj brano