Trojica naj bi bila vpletena v tatvine dragih avtov

Kmalu pred ali po torkovem prijetju cestnega divjaka Roberta Carvelyja nad Izolo so policisti pridržali še dva znana prestopnika: Aleksandra Radujka in Mirhada Ferhatovića. Vse tri so pridržali zaradi sumov, da so vpleteni v tatvine avtomobilov. Po včerajšnjem zaslišanju je preiskovalna sodnica za Carvelyja in Ferhatovića odredila v hišni pripor, Radujka pa izpustila na prostost.

Robert Carvely (levo) je še junija obljubil, da bo pet let priden, 
zdaj pa je znova v hišnem priporu.  Foto: Danijel Cek
Robert Carvely (levo) je še junija obljubil, da bo pet let priden, zdaj pa je znova v hišnem priporu.  Foto: Danijel Cek

KOPER > Da se za prijetjem cestnega divjaka Roberta Carvelyja, ki so ga prometni policisti v torek ob izteku izolske obvoznice ujeli, ko je s hitrostjo 151 kilometrov na uro prehiteval v škarje, skriva druga zgodba, je bilo moč sklepati po ukrepih policije, ki so sledili. Policisti so mu namreč pregledali avto, ki ni bil ukraden, ampak izposojen, nato pa so avto zasegli, Carvelyja pa pridržali.

V pridržanju so ga držali skoraj 48 ur in ga v četrtek dopoldne pripeljali na zaslišanje k koprski preiskovalni sodnici. Pred njim pa so k isti sodnici pripeljali še dva znana prestopnika, Aleksandra Radujka iz Kopra in Mirhada Ferhatovića iz Hrpelj. Sodnica Lea Dukič je za vse tri odredila še en dan sodnega pridržanja in jih zaslišala šele včeraj. Sodeč po vpletenih v novo zgodbo, je bilo jasno, da ne gre le za Carvelyjevo divjanje po cesti.

Po naših neuradnih informacijah naj bi jih kriminalisti povezovali s tatvinami dveh najmanj 40.000 evrov vrednih avtomobilov. Prvi naj bi bil audi RS3, ki so ga neznanci ukradli izpred mehanične delavnice pri Vidmu. Pred tem naj bi tatovi iz delavnice ukradli kontaktni ključ avta, počakali, da so zaposleni odšli, in avto odpeljali. Avto se je nato znašel v garažni hiši hotela Metropol v Portorožu.

Iz Celovca na Markovec

Drugi avto naj bi bil audi A5 sportback, ki je izginil v Celovcu. Tam naj bi nekaj dni prej zmanjkale tudi avstrijske tablice, par tablic naj bi si storilci izposodili tudi v Luciji. Audijevega lepotca naj bi tatovi ukradli tako, da so razbili steklo na vratih in ga nato s pomočjo posebne naprave spravili v pogoj. Naši kriminalisti naj bi ga našli v naselju vrstnih hiš Modri gaj na Markovcu v Kopru.

Kakšna naj bi bila vloga trojice osumljenih, trenutno še ni znano, saj policija o primeru še molči. Menda pa naj bi imeli kriminalisti precej trdne dokaze proti trojici. Ki pa očitno niso bili dovolj, da bi trojica končala za zapahi. Na včerajšnjem zaslišanju je tožilstvo sicer za vse tri predlagalo pripor, vendar je sodnica Radujka spustila na prostost, za Carvelyja in Ferhatovića pa odredila hišni pripor. Glede na to, da je bila odločitev preiskovalne sodnice drugačna od predloga tožilstva, bo o tem odločal še zunajobravnavni senat.

Vsi so stari znanci

Izmed trojice osumljenih je najbolj znan prav Carvely, ki je pred slabimi tremi meseci obljubil, da bo najmanj pet let priden in ne bo storil novega kaznivega dejanja. V nasprotnem primeru mu namreč grozi dve leti zaporne kazni, ki si jih je prislužil z bežanjem pred policisti in požigom avta ter izsiljevanjem. Preklic pogojne kazni si je zdaj prislužil že z nevarno vožnjo. Carvely je bil doslej obsojen že enajstkrat, tudi zaradi tatvin avtomobilov.

Radujko je bil že nekajkrat obsojen zaradi tatvin avtomobilov, nazadnje pa so ga na koprskem okrožnem sodišču januarja 2011 oprostili obtožb, da je bil vpleten v odmevno tatvino osmih peugeotov na obrobju Trsta. So pa Radujka zaradi vpletenosti v mednarodno trgovino z ukradenimi avtomobili že obsodili na Reki, v Kopru in v Trstu, pri nas pa je bil že obsojen tudi zaradi droge. Ferhatović pa je znan kot eden od treh roparjev, ki so pred devetimi leti v Sežani na grob način oropali italijanska notarja. Sodnica ga je takrat obsodila na tri leta in pol zaporne kazni.

DANIJEL CEK


Najbolj brano