Tri leta po hudi nesreči obtožba za balonarja

Ljubljansko tožilstvo je zaradi najhujše balonarske nesreče v Sloveniji, v kateri je umrlo šest ljudi, vložilo obtožbo. Pilotu očita kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti.

V tragični balonarski nesreči je umrlo šest ljudi, še več 
potnikov pa je bilo hudo ranjenih.  Foto: STA
V tragični balonarski nesreči je umrlo šest ljudi, še več potnikov pa je bilo hudo ranjenih.  Foto: STA

LJUBLJANA > Ljubljansko tožilstvo je skoraj tri leta po hudi balonarski nesreči na Ljubljanskem barju vložilo obtožbo proti pilotu toplozračnega balona Miru Kolencu. Po poročanju Slovenskih novic mu očitajo povzročitev splošne nevarnosti, zaradi česar mu po kazenskem zakoniku grozi do osem let zapora. V tragični balonarski nesreči, ki se je zgodila 23. avgusta 2012, nekaj minut pred osmo uro zjutraj, je umrlo šest ljudi, več potnikov pa je bilo v nesreči huje ranjenih. V balonu je bilo tudi nekaj potnikov iz Primorske.

Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov je končno poročilo o nesreči toplozračnega balona objavila oktobra lani. Med preiskavo so ugotovili, da je bil vzrok balonarske tragedije napačna tehnika pilotiranja v pristajalni fazi. Poleg tega pa pilot balona ni spoštoval predpisov in ni upošteval vremenskih razmer.

Kolenc se je tistega usodnega jutra z balonom, na katerem je bilo 31 ljudi, odpravil na izlet, čeprav je bila že pred tem za ljubljansko območje napovedana možnost dopoldanskih neviht. Več napak naj bi zagrešil tudi ob pristajanju - tako ni potegnil vrvi za prisilno pristajanje, ni ugasnil gorilca, ni zaprl ventila za dovod goriva v cilindre, ob prvem udarcu ob tla naj bi celo dodal plin ...

Balon je ob pristajanju večkrat udaril v tla, vmes pa trčil še v drevo. Več potnikov je padlo iz košare, druge je zajel ogenj. Kolenc nesrečo obžaluje, a hkrati zatrjuje, da se je držal vseh pravil. NR


Najbolj brano