Trgovce z ljudmi in tatove avtov je povezovala droga

Mariborski kriminalisti so imeli v zadnjih dneh skupaj s kolegi iz drugih policijskih uprav, tudi koprske, polne roke dela. Razkrinkali so več kriminalnih združb, ki so se ukvarjale z različnimi kaznivimi dejanji. Njihova skupna točka je bila droga.

Člane združb je povezovala droga. Foto: Pu Maribor
Člane združb je povezovala droga. Foto: Pu Maribor

MARIBOR > Zaključna kriminalistična akcija je v različnih slovenskih krajih potekala v sredo, ko so pridržali 34 ljudi, sedem pa jih je bilo včeraj še v sodnem pridržanju. Ena od hišnih preiskav je potekala tudi na območju koprske policijske uprave, večina pa na mariborskem območju. Hišne preiskave so potekale še na celjskem, kranjskem, ljubljanskem in murskosoboškem območju, v njih pa je sodelovalo približno 300 policistov in kriminalistov.

Vpleteni tudi trije policisti

V nečedne posle naj bi bili vpleteni tudi trije policisti, s katerimi se ukvarja poseben oddelek specializiranega državnega tožilstva. Na mariborski policijski upravi, kjer so včeraj predstavili zaključno akcijo, podrobnosti o vpletenih policistih niso razkrili. So pa na specializiranem državnem tožilstvu pojasnili, da so policisti osumljeni kaznivih dejanj proizvodnje in prometa škodljivih sredstev za zdravljenje. Dva so privedli k preiskovalnemu sodniku. Sicer pa so se člani združb ukvarjali s trgovino z ljudmi, drogo in prepovedanimi zdravili, ena združba tudi s krajo avtomobilov višjega cenovnega razreda.

V prvem primeru trgovine z ljudmi so trije osumljeni po besedah vodje mariborskih kriminalistov Roberta Munde žrtve s preslepitvijo pripeljali iz Slovaške v Slovenijo in jih tu izkoriščali kot barske plesalke in prostitutke. Za opravljeno delo so jim dodeljevali le del zaslužka, hkrati pa jim tudi zaračunavali stanovanjske stroške in številne namišljene kazni. Policisti so za zdaj identificirali 26 žrtev, ki večinoma prihajajo iz vzhodnoevropskih držav. Domnevni vodja hudodelske združbe pa naj bi, skupaj še z dvema osumljencema, v nočnem lokalu večkrat omogočil uživanje kokaina.

16 ovadenih zaradi trgovine z ljudmi

Med pridržanimi se je znašla tudi ženska, ki se že vrsto let ukvarja z izkoriščanjem žensk za prostitucijo in je prav v ta namen v Mariboru kupila stanovanje. Se je pa med ovadenimi v tem primeru znašla tudi češka državljanka.

Zaradi trgovine z ljudmi so k preiskovalnemu sodniku privedli slovenskega državljana, ki naj bi vodil hudodelsko združbo. Po podatkih policije je brez zaposlitve, njegova podjetja so v stečaju, dolžan pa je tudi večje vsote denarja. Kazniva dejanja trgovine z ljudmi naj bi izvrševal v nočnem lokalu na ptujskem območju, osumljen pa je tudi prometa s škodljivimi sredstvi za zdravljenje in droge. Kriminalisti so sicer zaradi suma storitve sedmih kaznivih dejanj trgovine z ljudmi skupno ovadili 16 osumljencev.

Zaradi poslov z drogo so skupno ovadili 15 ljudi, ki naj bi storili 18 kaznivih dejanj. Eden od prijetih se je februarja ob zasegu dobrih 135 gramov kokaina v strahu pred prijetjem umaknil v tujino ter kasneje zamenjal prebivališče v Mariboru, s preprodajo droge pa ni prenehal. Kriminalisti so prišli na sled tudi osumljencem, ki naj bi preprodajali kamagro, sicer škodljivo snov za zdravljenje erektilne disfunkcije. Te tablete v Sloveniji nimajo dovoljenja za promet z zdravili in jih ni mogoče dobiti niti na recept.

Vodja združbe z desetimi imeni

Vzporedna zaključna akcija, po kateri so k preiskovalni sodnici mariborskega okrožnega sodišča privedli 31-letnega državljana BiH in 54-letnega srbskega državljana, pa je razkrila združbo, ki se je ukvarjala s krajami vozil in drugimi tatvinami, tako po Sloveniji kot v tujini. Z omenjenima tujcema naj bi sodelovalo vsaj šest slovenskih državljanov, starih od 42 do 65 let.

Specializirali so se za vlome v poslovne objekte in tatvine vozil znamke BMW, ukvarjali pa so se tudi s preprodajo droge, ponarejanjem denarja in dokumentov ter prikrivanjem. Med hišnimi preiskavami so zasegli več predmetov, ki storilce povezujejo s kaznivimi dejanji, gotovino, drogo, pa tudi ponarejene dokumente in zlatnino. Vodja združbe je uporabljal več kot deset identitet, “podkrepljenih” s ponarejenimi dokumenti in bančnimi karticami. S kaznivimi dejanji naj bi se združba okoristila za vsaj pol milijona evrov.

Preiskave, ki so jih kriminalisti začeli ločeno, so vendarle imele skupno točko. Nekateri člani združb so bili namreč povezani, kazniva dejanja so se prepletala, predvsem pri prodaji droge. Prav zato so se kriminalisti odločili, da sklepno akcijo izpeljejo na isti dan. SILVA KRIŽMAN


Najbolj brano