Trdita, da nista bila v Sežani

Iz koprskega pripora so včeraj na sodišče spet pripeljali Ruggera Marcassolija in Maria Bonaldo iz Bergama, ki so ju lani jeseni obsodili zaradi ropa sežanske poslovalnice Banke Koper. Na pritožbeni seji sta njuna zagovornika višjim sodnikom predlagala, da oba oprostijo, saj da jima niso dokazali kaznivega dejanja.

Ruggero Marcassoli in Mario Bonalda (desno) sta tudi včeraj zatrdila, da z bančnim ropom nimata nič. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Ruggero Marcassoli in Mario Bonalda (desno) sta tudi včeraj zatrdila, da z bančnim ropom nimata nič. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Petčlanski kazenski senat je 63-letnega Ruggera Marcassolija in 50-letnega Maria Bonaldo obsodil zaradi ropa bančne poslovalnice v Sežani in nadaljevanega kaznivega dejanja prikrivanja. Marcassoliju je prisodil štiri leta in dva meseca zapora, Bonaldi pa pet let in tri mesece zapora. Prvi bi moral plačati 30.000 evrov denarne kazni, drugi pa 20.000 evrov več. Vrniti pa bi morala tudi plen, ki so ga septembra 2012 roparji odnesli iz sežanske banke - skupaj 284.000 evrov.

Čeprav je obramba tudi v zaključnih besedah vztrajala, da tožilstvu Italijanoma ni uspelo dokazati, da sta oropala sežansko banko, pa je petčlanski senat presodil, da sta bila prav onadva 14. septembra 2012 med štirimi roparji. Marcassoli in Bonalda naj bi se skupaj s Cesarejem Ghilardijem (prav tako iz Bergama, kjer so ga aretirali) in še neznanim pajdašem na rop začela pripravljati že julija 2012. Takrat so si priskrbeli ukraden twingo Kraškega zidarja, v Ljubljani so ukradli registrske tablice, avgusta pa v Italiji še dva motorja. Na dan ropa so se čez nekdanji mejni prehod Fernetiči pripeljali z ukradenim twingom, motorjema in Marcassolijevim fordom fokusom. Motorja in fokus so parkirali nekje v Sežani in se s twingom odpeljali do banke. Trije so vstopili v banko, četrti pa je čakal v twingu.

Po denar naravnost v trezor

Eden od roparjev je ostal pri vhodu v banko in s pištolo pazil na stranke in uslužbence, druga dva pa sta stekla do steklene stene, eden jo je razbil z macolo in stekel v števnico, od koder so pobrali večji del plena. Izpred banke so zbežali s twingom, ki so ga pustili v Turšičevi ulici, v Italijo pa naj bi se odpeljali s fokusom in motorjema.

Na sodbo sta se pritožila zagovornika obeh Italijanov, odvetnika Bojan Pečnik in Denis Zobarič, pritožbo pa je napisal tudi Bonalda. Na včerajšnjo pritožbeno sejo so pripeljali tudi oba Italijana. Zagovornika sta senatu višjih sodnikov predlagala, da njuna varovanca oprostijo. Odvetnik Pečnik je v nasprotnem primeru predlagal še, da Marcassolija oprostijo kaznivega dejanja prikrivanja in obsodbo za rop razveljavijo ter zadevo vrnejo v sojenje pred spremenjenim senatom. Med drugim meni, da so bile njegovi stranki kršene pravice do poštenega sojenja.

Izdajalski DNK

Med pomembnimi dokazi v tej zadevi so bile tudi sledi DNK, ki so jih policisti našli na rdeči nakupovalni torbi, s katero so roparji prišli v banko, in na volanskem obroču ukradenega twinga. Na torbi so našli DNK Marcassolija, na volanu twinga pa DNK Bonalde. Marcassoli je v zagovoru povedal, da je svojega forda večkrat posojal, v njem pa je bila tudi rdeča torba, v kateri je hranil oblačila. Pečnik je senatu okrožnega sodišča med drugim očital, da je nepravilno povzel ta del zagovora obtoženega, ki ni zanikal, da bi bila torba njegova. “Uporabljal jo je pred ropom,” je pojasnil Pečnik in ob tem dodal, da je sodišče sicer ugotovilo, da so roparji uporabljali rokavice. Povedal je še, da DNK Marcassolija niso našli na nobenem drugem predmetu.

Odvetnik Zobarič pa je poudaril, da so v twingu res našli Bonaldov DNK: “A to ne dokazuje, da je bil Bonalda ravno tisti dan v Sežani in da je bil storilec.” Po njegovem mnenju obstaja velik dvom, v dokazni oceni sodišča pa velika luknja. Bonalda je priznal, da je na avtu pobarval odbijač in avto nato dostavil nekim ljudem. Zobarič je še dodal, da so dokazali alibi Bonalde, ki je ves čas trdil, da je bil takrat ob umirajočem očetu.

“Sem nedolžen, nič nimam z obtožbo,” je v svoji pritožbi poudaril Bonalda, Marcassoli pa je znova zatrdil, da z ropom v Sežani nima ničesar. “V svojih 63-letih nisem storil nobenega kaznivega dejanja, ne v Italiji, ne v tujini,” je še dejal. Predsednica senata višjih sodnikov Mara Turk je nazadnje napovedala, da bodo sodbo izdali pisno. SIJAN PRETNAR


Najbolj brano