Trava v kovčku

Dobrih deset kilogramov konoplje so policisti na mejnem prehodu Gruškovje odkrili v kovčku 54-letnega Hrvata, ki je bil z avtobusom namenjen v Avstrijo. Hrvaški policisti pa so v nadaljevanju preiskave prijeli 43-letnega Zagrebčana in odkrili prirejen prostor za gojenje konoplje.

Hrvat je v kovčku tovoril dobrih 10 kilogramov konoplje. Foto: Pu Maribor
Hrvat je v kovčku tovoril dobrih 10 kilogramov konoplje. Foto: Pu Maribor

GRUŠKOVJE, ZAGREB >V začetku tedna je na mejni prehod Gruškovje pripeljal avtobus hrvaškega prevoznika, ki vozi na redni liniji Zagreb-Dunaj. Po pregledu dokumentov potnikov so policisti temeljito pregledali še vozilo, potnike in njihovo prtljago. V kovčku 54-letnega Hrvata so našli večje število vakuumsko zaprtih zavojev z zeleno rastlinsko snovjo, za katero so posumili, da je marihuana. O tem so takoj obvestili kriminaliste, ki so zasegli 21 zavojev z dobrimi desetimi kilogrami konoplje. O prijetju moškega in zasegu druge so takoj obvestili hrvaške kolege, Hrvata pa s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njega odredil pripor.

Hrvaški policisti so še v istem dnevu v Zagrebu prijeli 43-letnega Hrvata, pri katerem so našli manjšo količino konoplje. S sodno odredbo so najprej pregledali njegov avto in v njem našli 4,5 kilograma konoplje, v hiši pa še 300 gramov. Ugotovili so še, da je v najeti hiši v Zagrebu uredil poseben prostor za gojenje konoplje, v katerem so našli 263 rastlin, visokih od 60 do 110 centimetrov, 157 sadik, šest kilogramov konoplje ter šest kilogramov posušenih listov in stebel.

Prostor je bil opremljen z vsemi pripomočki za vzgajanje konoplje, strojem za vakumiranje, digitalno tehtnico ... Hišo je najel od 46-letnega Zagrebčana, ki so ga prav tako prijeli ob izhodu iz hiše. Oba naj bi skrbela za gojenje konoplje, medtem ko naj bi 54-letnik, ki so ga prijeli na mejnem prehodu Gruškovje, skrbel za tihotapljenje konoplje v Avstrijo, kjer naj bi jo prodajal po 5000 evrov za kilogram. Da bi bila mera polna, si je 46-letnik omislil napajanje z elektriko na črno, tako da je po ocenah mesečno oškodoval elektro podjetje za več kot 4000 evrov. Ovadili ga bodo tudi zaradi kraje, skupaj s 43-letnikom pa še za prepovedane posle z drogo. SK


Najbolj brano