Trampuž spet končal za zapahi

Čeprav tokrat ni bil v glavni vlogi, je 38-letni Matjaž Trampuž iz Kostanjevice na Krasu znova zaposlil policiste, kriminaliste in policijske specialce. Skupaj s Sežančanom je namreč zadnji dan julija v Divači ugrabil Divačana, nato pa sta ga z udarci skušala prepričati, naj Sežančanu izplača domnevni dolg. Teden dni kasneje so aretirali oba, Sežančan je pristal v priporu, Trampuža pa so morali specialci aretirati še enkrat, ker ga je preiskovalna sodnica prvič spustila na prostost.

Matjaž Trampuž januarja letos, ko ga je sežansko sodišče obsodilo zaradi vlomov v šest kraških cerkva Foto: Danijel Cek
Matjaž Trampuž januarja letos, ko ga je sežansko sodišče obsodilo zaradi vlomov v šest kraških cerkva Foto: Danijel Cek

KOPER > Na koprski policijski upravi nam je Anita Leskovec potrdila, da se je dogodek, o katerem smo spraševali, zgodil zadnji dan julija v Divači. Na železniški postaji sta dva moška našla domačina, ga prijela, na silo spravila v avto in ga odpeljala na samotni kraj. Po naših podatkih sta bila ugrabitelja Sežančan E. Č. in 38-letni Matjaž Trampuž iz Kostanjevice, ugrabljeni pa M. Č. iz Divače.

Izsiljevanje naj bi podkrepila z udarci

Na samotnem kraju sta ga izsiljevala, naj Sežančanu vrne tisoč evrov domnevnega dolga, in ker Divačan toliko denarja seveda ni imel pri sebi, sta izsiljevanje podkrepila še z nekaj udarci. Kako sta se ugrabitev in napad končala, ni znano, je pa Divačan naslednjega dne prikorakal na sežansko policijsko postajo in napad prijavil. Povedal je za ime in priimek Sežančana, kdo je bil drugi napadalec, ni vedel, ga je pa podrobno opisal. Sežanski policisti so dejanje začeli voditi kot sum protipravnega odvzema prostosti in izsiljevanja. Po podatkih policije je napadeni Divačan utrpel lahke telesne poškodbe. Policisti so začeli zbirati informacije in kmalu ugotovili, da je drugi napadalec njihov stari znanec iz Kostanjevice na Krasu. Od sodišča so nato dobili odredbo in 8. avgusta istočasno v Sežani in Kostanjevici opravili hišni preiskavi ter aretirali oba.

Matjaž Trampuž, po domače Hmletov iz Kostanjevice, je zagotovo najbolj znan primorski prestopnik. Leta 2005 je skupaj z dvema sojetnikoma izkopal luknjo v zidu in pobegnil iz zapora v Gorici, leto kasneje je dvakrat kopal luknjo tudi v zidu solkanskega zapora, a so ga pazniki obakrat zalotili. Uspešnejši je bil dve leti kasneje, ko je z okna solkanskega zapora izruval rešetke in zbežal. Trampuža so Sloveniji izročili celo iz Bosne in Hrvaške. Obsojen je bil že večkrat, in sicer zaradi tatvin, vlomov, napada na policiste, droge in celo ropov. Nazadnje so ga obsodili na tri mesece zapora zaradi vlomov in tatvin v cerkve na Krasu spomladi 2008. Najbolj spektakularen lov nanj pa so policisti pripravili pred dvema letoma v njegovi domači vasi. Prvič jim je zbežal in so za njim celo streljali, drugič pa so specialci obkolili barako ob vasi, v kateri se je skrival, in ga nato po begu po strehi barake prijeli v gozdu.

V Kostanjevici so specialci že “kot doma”

Ker so imeli policisti s prijetjem Trampuža v preteklosti veliko težav (enkrat so nanj streljali, ga večkrat lovili z avtom, nazadnje pa so spomladi 2012 njegovo skrivališče obkolili specialci, po aretaciji pa je eden od specialcev končal z zlomljeno ključnico), so za pomoč pri njegovem prijetju prosili policiste specialne enote. Zamaskirani specialci so ga tako aretirali 8. avgusta.

Naslednji dan so kriminalisti oba privedli na zaslišanje k preiskovalni sodnici v Koper, ki je za Sežančana zaradi ponovitvene nevarnosti odredila pripor, Trampuža pa spustila na prostost. Na njeno odločitev se je pritožilo tožilstvo in zunajobravnavni senat je dan kasneje odredil pripor tudi za Trampuža. Policijski specialci so tako morali iz Ljubljane spet na Kras in Trampuža menda prijeli v njegovem avtu. Prepeljali so ga v preiskovalni pripor.

Spet mu grozi zapor

Na odločitev o priporu se je nato pritožil Trampužev odvetnik Roman Sevšek in višji sodniki so delno ugodili njegovi pritožbi tako, da so mu običajen pripor spremenili v pripor po skrajšanem postopku. To pomeni, da je Sevšek višje sodnike prepričal, da Trampuž napadenega Divačana ni izsiljeval, ampak da njegova dejanja kažejo na kaznivo dejanje samovoljnosti. Sevšek trdi, da je Trampuž verjel Sežančanu, da mu Divačan res dolguje tisoč evrov.

Tožilstvo je imelo tako samo dva tedna časa za vložitev obtožnega predloga, kar je po naših informacijah tudi storilo in poslalo predlog na okrajno sodišče v Sežano. Ker je lahko Trampuž po tem postopku v priporu samo mesec dni, bo sežansko sodišče do 10. septembra po vsej verjetnosti že razpisalo obravnavo in Trampužu sodilo. Za kaznivo dejanje samovoljnosti mu grozi do treh let zaporne kazni.

DANIJEL CEK


Najbolj brano