Traktor čez prsni koš

Med spustom v dolino je 78-letnemu Štanjelcu v torek zdrsnilo s traktorja, padel je naravnost pod levo zadnje kolo. Kljub temu, da mu je traktor zapeljal čez prsni koš, je ostal pri zavesti in sam poklical na pomoč. S helikopterjem so ga odpeljali v ljubljanski klinični center. Pri Ravnici pa je odrezano drevo zanihalo in v glavo udarilo 28-letnega delavca.

Starejšega Štanjelca so domačini našli pod traktorsko prikolico. Foto: Pgd Komen
Starejšega Štanjelca so domačini našli pod traktorsko prikolico. Foto: Pgd Komen

ŠTANJEL >V torek po kosilu se je 78-letni domačin iz Štanjela odpravil na svojo parcelo v dolino Oslink, da bi z manjšim kopačem naložil zemljo na prikolico in jo odpeljal iz doline. Delal je sam, v dolino je že prej odpeljal kopač, nato pa se je s traktorjem in prikolico spuščal po strmi poti proti dnu doline.

Pri tem mu je na traktorju brez kabine očitno zdrsnilo, zato je izgubil ravnotežje in omahnil v levo. Ko je padal s traktorja, naj bi ga levo zadnje kolo potegnilo podse in zapeljalo čez njegov prsni koš. Traktor je v prestavi nadaljeval pot še nekaj metrov v desno, dokler se ni ustavil, ko je zadel v brežino. Tam je tudi ugasnil njegov motor. Če bi traktor nadaljeval pot še nekaj metrov, bi nesrečnega Štanjelca povozili še kolesi prikolice.

Kljub temu, da mu je traktor z zadnjim kolesom zapeljal čez prsni koš, je hudo poškodovan domačin iz žepa potegnil prenosni telefon in nekaj minut pred 16. uro poklical vnuka na pomoč. Uspel mu je povedati, kje je, kaj se je zgodilo in ga prosil, naj čim prej pokliče pomoč. Vnuk je takoj poklical 112 in z drugimi domačimi odhitel staremu očetu na pomoč. Na kraj je kmalu prihitelo sedem komenskih gasilcev in šest gasilcev sežanskega zavoda, ki so skupaj s sežanskimi zdravstvenimi reševalci ponesrečenca naložili na nosila. Sežanski reševalci so z reševalnim vozilom sicer prišli do kraja nesreče, vendar so se odločili, da bo bolje, če bodo domačina gasilci z nosili odnesli iz doline. Očitno je bilo, da ima polomljena rebra in je dobil močan udarec v glavo, zato bi ga med vožnjo po razriti poti še dodatno pretreslo.

“Po strmi poti smo ga nesli približno 150 metrov, nato pa ga naložili v rešilca, s katerim so ga peljali še 200 metrov do kraja, kjer je pristal helikopter. Ves čas je bil pri zavesti,” je povedal predsednik komenskega gasilskega društva Marko Adamič. Gasilci so se morali pri tem precej potruditi, saj možakar tehta krepko čez sto kilogramov. To mu je najverjetneje tudi rešilo življenje. Ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči ga je odpeljala na zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Včeraj nekaj minut pred deseto uro dopoldne se je na gradbišču ob cesti Prevala-Ravnica zgodila druga delovna nesreča. Pri sekanju dreves zaradi širitve ceste je eno od dreves udarilo 28-letnega delavca, državljana Kosova. K sreči jo je odnesel le z lažjimi poškodbami, udarninami na glavi.

Tujec je žagal drevo in ko je odžagal spodnji del, je drevo zaradi vpetosti med ostala drevesa po žledolomu zanihalo ter ga zadelo v glavo. Na kraju nesreče so ga oskrbeli novogoriški reševalci in ga odpeljali v šempetrsko bolnišnico. DC


Najbolj brano