Tragičen konec potapljaške odprave v jamo Crno vrelo

V potapljaških krogih še vedno žalostno odmeva novica o tragični nesreči, ki se je v petek zgodila pri Mostarju in v kateri je umrl 33-letni Jakob Munih iz Kopra, tudi ustanovitelj spletnega portala Obala.net. Nesreča se je zgodila pri tehničnem potapljanju v jezeru Salakovac, ko se je skupina šestih potapljačev dvigovala s potopa v jami Crno vrelo.

Tragična nesreča, ki se je zgodila med potapljanjem v jezeru Salakovac, je močno pretresla slovenske potapljače Foto: Samir Šehović
Tragična nesreča, ki se je zgodila med potapljanjem v jezeru Salakovac, je močno pretresla slovenske potapljače Foto: Samir Šehović

MOSTAR > Odpravo tehničnega oziroma jamskega potapljanja je organiziralo potapljaško društvo iz Mostarja. Udeležilo se jo je približno 30 potapljačev iz Slovenije, Srbije, Hrvaške in Bosne in Hercegovine. Nesreča se je zgodila v petek okoli poldneva, ko se je skupina potapljačev že dvigovala na površje. Med slovenskimi potapljači na omenjenem srečanju je bil tudi Damir Podnar, sicer predsednik komisije za tehnično potapljanje pri Potapljaški zvezi Slovenije.

Skupina šestih potapljačev, bili so po parih, se je že dvigovala po potopu. Vse je bilo po proceduri. Izmenjali so si znake, če je vse v redu. Pri dvigovanju pa je Jaka na globini 30 do 20 metrov obstal. Kolegi so ga potem dvignili do površja, kjer smo ga prevzeli drugi in ga oživljali. Ko so prišli reševalci, so ga reanimirali še oni, vendar žal brez uspeha,” je dan po nesreči povedal Podnar. Zdravnica je lahko le potrdila smrt slovenskega potapljača. Podnar je dodal, da je bil Koprčan izkušen potapljač, usposobljen za tehnično potapljanje.

Mostarski policisti in kriminalisti so v petek opravili ogled in se pogovorili s potapljači, ki so bili skupaj s Koprčanom. Ogled je vodil tamkajšnji tožilec, preiskovalni sodnik pa je odredil zaseg potapljaške opreme. Potapljali so se z rebreatherji. Po Podnarjevih besedah je imel vsak svojo opremo. Na vprašanje, kaj bi lahko bil vzrok, je Podnar odgovoril, da je aparat deloval. Še malo pred nesrečo je Koprčan dal znak, da je OK. O vzrokih ni želel ugibati.

Nesreča je pretresla vse potapljače, ki so bili na odpravi, še posebej tiste, ki so se potapljali s 33-letnikom. Poleg sorodnikov in prijateljev je pretresla tudi njegove kolege iz potapljaškega in ribiškega društva PLK Koper, v katerem je bil med drugim tudi reševalec.

Okolica Mostarja in jezero Salakovac sta za tehnične potapljače zanimivi lokaciji. Tamkajšnje potapljaško društvo je zato tudi letos organiziralo odpravo jamskega potapljanja. Potapljači lahko tam raziskujejo odkrite in neodkrite dele tamkajšnjim jam in galerij. V petek so se potapljali v raziskanem delu rova Crno vrelo, kjer so že napeljane vrvice. Vhod v to galerijo je na približno 50 metrih globine. SP


Najbolj brano