Tožilstvo zahteva preiskavo zaradi goljufije s stroji

Specializirano tožilstvo je zaradi goljufije s Cimosovimi stroji, s katero naj bi za več milijonov evrov ogoljufali Evropsko unijo, na koprskem sodišču zahtevalo sodno preiskavo. Po naših informacijah naj bi se med ovadenimi, za katere tožilstvo zdaj zahteva preiskavo, znašla oba nekdanja predsednika uprave Cimosa ter njuni najožji sodelavci.

Specializirano tožilstvo je zaradi zlorab pri pridobivanju denarja iz  evropske blagajne zahtevalo sodno preiskavo.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Specializirano tožilstvo je zaradi zlorab pri pridobivanju denarja iz evropske blagajne zahtevalo sodno preiskavo.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Na koprskem okrožnem sodišču so potrdili informacijo, da je specializirano tožilstvo zaradi goljufije v škodo Evropske unije vložilo zahtevo za sodno preiskavo. Predsednica sodišča Darja Srabotič je pojasnila, da je specializirano tožilstvo prejšnji torek vložilo zahtevo za preiskavo zoper dvanajst fizičnih oseb. Med njimi sta tudi bivša predsednika uprave matične družbe Cimos in deset njunih sodelavcev, ki so opravljali različne funkcije. Preiskavo je tožilstvo zahtevalo tudi za tri pravne osebe, Cimos, Si.Eva in Cimat, in sicer zaradi kaznivega dejanja goljufije v škodo Evropske unije, za pravni osebi Cimos in Cimat pa tudi zaradi kaznivega dejanja pranja denarja.

Poročali smo, da so koprski kriminalisti že lani jeseni opravili več hišnih preiskav, med katerimi so iskali dokaze, s katerimi bi lahko potrdili sume, da je pri nekaterih poslih koprskega Cimosa in dveh njegovih razvojnih centrov šlo za kazniva dejanja, predvsem za goljufijo v škodo Evropske unije. Na nepravilnosti je najprej opozoril “žvižgač”, ki je komisiji za preprečevanje korupcije priskrbel informacije o zlorabi evropskega denarja. Komisija je nato o tem obvestila policijo, ta pa je zastavila obširno preiskavo. Lani jeseni so hišno preiskavo opravili tudi pri nekdanjemu prvemu možu Cimosa Francetu Krašovcu, ki pred dnevi ni želel komentirati novice, da so kriminalisti zaradi domnevnih nezakonitosti že spisali kazenske ovadbe.

Lansko jesen smo poročali, da so poleg Krašovca pridržali tudi Janeza Gradiška, zdaj v. d. predsednika Cimosove uprave, Daria Šika, Zorka Kendo in še nekatere druge. V Cimosu, ki ga je takrat vodil Jerko Bartolić, zaradi interesa preiskave niso dajali nobenih informacij. Jasno pa je bilo, da so kriminalisti preiskovali nepravilnosti pri porabi evropskega denarja, ki sta ga dobili Si.Eva iz Šempetra pri Gorici in Simit iz Kidričevega.

Pred dnevi so koprski in mariborski kriminalisti sporočili, da so obsežno preiskavo končali. Koprski kriminalisti so že poleti tožilstvu zaradi goljufije v škodo EU ovadili dvanajst osumljenih oseb, štiri pa še zaradi pranja denarja. Ovadili so tudi tri pravne osebe. V letih 2011 in 2012 naj bi za 3,3 milijona evrov oškodovali slovensko državno blagajno in proračun EU. Do podobnih ugotovitev so prišli tudi mariborski kriminalisti, v tem primeru naj bi iz evropskega sklada za razvoj pridobili 1,97 milijona evrov. Denar iz sklada naj bi porabili za nakup nove opreme, a so odgovorne preslepili. Prikrili so dejstvo, da nove opreme niso kupili, temveč so le obnovili stare stroje.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano