Tožilstvo za sodno preiskavo direktorja SŽ - VIT

Specializirano državno tožilstvo je pred dnevi vložilo zahtevo za sodno preiskavo zoper direktorja družbe Slovenskih železnic - Vleka in tehnika (SŽ - VIT) Dušana Žičkarja zaradi sporne preprodaje rabljenih lokomotiv v BiH. To bi lahko skupaj s skorajšnjo zamenjavo nadzornega sveta spremenilo razmerja moči znotraj SŽ, danes piše Dnevnik.

Septembra lani so kriminalisti zaradi posla z lokomotivami, ki 
jih je SŽ - VIT najprej odkupil od Luke Koper, nato preprodal 
v BiH in pri tem posredniku (gre za podjetnika Matjaža 
Lešnika) omogočil 700.000 evrov zaslužka, izvedli prve hišne 
preiskave. Foto: STA
Septembra lani so kriminalisti zaradi posla z lokomotivami, ki jih je SŽ - VIT najprej odkupil od Luke Koper, nato preprodal v BiH in pri tem posredniku (gre za podjetnika Matjaža Lešnika) omogočil 700.000 evrov zaslužka, izvedli prve hišne preiskave. Foto: STA

LJUBLJANA > Septembra lani so kriminalisti zaradi posla z lokomotivami, ki jih je SŽ - VIT najprej odkupil od Luke Koper, nato preprodal v BiH in pri tem posredniku (gre za podjetnika Matjaža Lešnika) omogočil 700.000 evrov zaslužka, izvedli prve hišne preiskave, spominja časnik.

Pet mesecev pozneje je Nacionalni preiskovalni urad na tožilstvo poslal ovadbo, tam pa so v petek za časnik potrdili, da so zoper pet oseb vložili zahtevo za sodno preiskavo. Dušanu Žičkarju naj bi očitali sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja, Lešniku pa pranje denarja.

Po Dnevnikovih informacijah je preiskovalcem uspelo v pomembni meri izslediti pot denarja iz posla z lokomotivami, ki je ostal pri Lešniku. Večina od 700.000 evrov naj bi se vrnila v Slovenijo, v precejšnji meri tudi v gotovini.

Postopek bi lahko pomenil začetek pretresov v SŽ. SŽ - VIT namreč velja za trdnjavo sindikata strojevodij, v katerem ima prvo in zadnjo besedo generalni sekretar sindikata strojevodij, predsednik sveta delavcev kapitalsko povezanih družb SŽ in podpredsednik nadzornega sveta SŽ Silvo Berdajs, ocenjuje časnik.

Slovenski državni holding bo najpozneje do septembra imenoval nove nadzornike SŽ, generalni direktor SŽ Dušan Mes, ki se je do zdaj odkritim sporom s sindikati izogibal, pa bo, kot ugotavlja časnik, na vrhu ene od hčerinskih družb vedno težje branil direktorja v preiskavi.

Mesu se bo mandat iztekel marca prihodnje leto, časnik pa zaključuje, da je najbolj verjetni scenarij ta, da se bodo dogovorili za Žičkarjev umik na drug položaj znotraj sistema SŽ in za njegovo zamenjavo z osebo, ki ji bo zeleno luč prižgal tudi Berdajs.

STA


Najbolj brano