Tožilstvo za Vojteha Volka predlaga sedem let zapora, za Marka Volka in Martina Kovača pa tri leta

“Dejanj so se vsi trije zavedali in jih hoteli storiti,” je v zaključni besedi v sojenju v zadevi Mip poudarila državna tožilka Mateja Gončin. Dodala je, da je zaradi takšnih dejanj, kot so jih storili obtoženi, Slovenija daned takšna, kot je.

Prvega moža propadlega Mipa Vojteha Volka bremeni obtožba, da je zlorabil položaj ali pravice, ko naj bi nenamensko 
porabil pol milijona kredita. Foto: STA
Prvega moža propadlega Mipa Vojteha Volka bremeni obtožba, da je zlorabil položaj ali pravice, ko naj bi nenamensko porabil pol milijona kredita. Foto: STA

LJUBLJANA > Kazen, ki jo tožilstvo predlaga za Vojteha Volka je sicer enotna kazen za dve očitani dejanji. Vojteha Volka bremeni obtožba, da je zlorabil položaj ali pravice, ko naj bi nenamensko porabil pol milijona kredita. S fiktivno pogodbo naj bi ga iz Mipove hčerinske družbe Kolbis preusmeril na družbo Eurovit, ki je bila v lasti družine Volk.

Pri kaznivem dejanju preslepitve bank so po trditvah tožilstva sodelovali vsi trije obtoženi. Banke naj bi preslepili z olepševanjem podatkov o poslovanju Kolbisa in s predložitvijo fiktivne terjatve do romunskega podjetja Carnig. Banke so jim na podlagi prirejenih podatkov odobrile osem milijonov evrov kredita. Tožilka za Marka Volka in Martina Kovača predlaga po tri leta zapora.

Tožilstvo za vse obtožene predlaga še odvzem premoženjske koristi in za vsakega 35.000 evrov stranske kazni. Predlaga še petletno prepoved opravljanja funkcij na vodilnih položajih.

Trenutno na sodišču potekajo zaključne besede obrambe. Sodnica si bo za izrek sodbe verjetno vzela še nekaj dni.

JANA KREBELJ


Najbolj brano