Tožilstvo za Črnigoja in Marca predlaga zaporno kazen

Za Dušana Črnigoja, Ožbeja Marca ter Primorje v stečaju se je na ajdovskem okrajnem sodišču danes sklenil dokazni postopek v zadevi, v kateri jim je tožilstvo očitalo preslepitev pri pridobitvi posojila. Tožilstvo in obramba sta podali zaključne besede, sodba pa bo znana prihodnji torek.

Dušan Črnigoj Foto: Leo Caharija
Dušan Črnigoj Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Nekdanji predsednik uprave ajdovske gradbene družbe Primorje Dušan Črnigoj in nekdanji vodja tamkajšnje kadrovske službe Ožbej Marc ter Primorje v stečaju so se na zatožni klopi ajdovskega okrajnega sodišča znašli zaradi preslepitve pri pridobitvi posojila in ugodnosti.

Tožilstvo trdi, da naj bi obtoženi od aprila 2010 do junija 2011 Primorju pridobili skoraj 1,8 milijona evrov protipravne premoženjske koristi. Zavodu za zaposlovanje naj bi namreč poslali več zahtevkov za delno povračilo izplačanih nadomestil plač za 603 delavce, ki so bili napoteni na čakanje. Tožilstvo je med drugim še trdilo, da družba Primorje tedaj ni bila v položaju, ko ne bi mogla zagotavljati dela polovici delavcem, hkrati pa delavcev ni nikoli napotila na čakanje in zanje v tem času ni izvedla potrebnega izobraževanja. Za obtožena je predlagalo enaki zaporni kazni – dve leti in štiri mesece zapora, obenem pa še stranski denarni kazni. Za Črnigoja 500 dnevnih zneskov, za Marca pa 300, Primorju v stečaju pa naj sodišče odvzame skoraj 1,8 milijona evrov nezakonito pridobljene koristi.

Zagovornika obtoženih sta predlagala oprostilni sodbi, obtožena pa sta vnovič svojo nedolžnost podkrepila s številnimi dokazi.

Postopek, v katerem je sodišče zaslišalo veliko prič - med njimi največ nekdanjih zaposlenih na Primorju - se bo z izrekom sodbe na prvi stopnji sklenil prihodnji torek.

AC


Najbolj brano