Tožilstvo vložilo obtožbo proti Progarju

Zaradi domnevno nezakonitih ravnanj pri pridobivanju evropskega denarja za Epicov projekt opažnih plošč in sumljivega pretakanja denarja med povezanimi družbami je koprsko tožilstvo spisalo obtožbo. Edvardu Progarju očitajo goljufijo v škodo Evropske skupnosti in pranje denarja, njegovi nekdanji poslovni partnerki Lori Posega pa samo pranje denarja. Progarjev odvetnik Samo Ilc je na obtožbo vložil ugovor. Takšen korak pa je napovedal tudi Blaž Kovačič Mlinar, ki zagovarja Posegovo.

Edvarda Progarja  so koprski kriminalisti pripeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku v 
začetku novembra leta 2013.  Pred dnevi pa je tožilstvo proti njemu vložilo obtožbo. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Edvarda Progarja so koprski kriminalisti pripeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku v začetku novembra leta 2013. Pred dnevi pa je tožilstvo proti njemu vložilo obtožbo. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Na koprskem okrožnem sodišču so potrdili, da je tožilstvo pred dnevi vložilo obtožbo proti Edvardu Progarju in Lori Posega. Predsednica sodišča Darja Srabotič je pojasnila, da tožilstvo Progarju očita kaznivo dejanje goljufije na škodo Evropske skupnosti in pranje denarja, Lori Posega pa le pranje denarja.

Hišne preiskave jeseni 2013

Koprski kriminalisti so jeseni leta 2013 vzeli pod drobnogled nekdaj uspešnega poslovneža Edvarda Progarja, njegovo podjetje Epic in poslovanje povezanih družb. Novembra leta 2013 so opravili več hišnih preiskav in zasegli obsežno dokumentacijo. Progarja in Lori Posega so takrat pridržali, preiskovalna sodnica pa je za poslovneža odredila pripor, v katerem je preživel teden dni. Na prostost je odkorakal, ko je ponudil varščino, hipoteko na nepremičnino sorodnikov. Na sodišču so pojasnili, da varščina še velja. Že med preiskavo pa so odpravili ukrepe, ki jih je odredilo za oba (za Posego javljanje na policijski postaji, Progar pa je na sodišču pustil svoj potni list).

Koprski kriminalisti so Progarja ovadili, ker naj bi do subvencije Evropske unije prišel z zavajanjem. Prijavil se je s projektom novih opažnih plošč, ki pa naj bi jih - kot so ugotovili - v Epiku tržili že pred tem. Od EU in države je v letih 2009-2011 dobil dva milijona evrov težko subvencijo, za kolikor naj bi oškodoval obe blagajni. Kriminalisti so ga nato ovadili še zaradi pranja denarja. Denar za ta projekt naj bi se prelival na račune povezanih družb.

Ko je podjetje zašlo v težave, je Progar razglasil osebni stečaj. V stečaju je tudi njegovo podjetje Epic, v likvidaciji ali stečaju pa so tudi nekatera povezana podjetja. Odvetnik Ilc je glede osebnega stečaja pojasnil, da je Progar predlagal odpust obveznosti, temu pa ugovarjajo upniki oziroma banke. Njihove trditve bo preveril izvedenec finančne stroke, je dodal odvetnik.

Obramba oporeka tožilstvu

Obtožba, ki jo je koprsko tožilstvo vložilo proti Progarju in Posegi, še ni pravnomočna. Odvetnik Samo Ilc, ki zagovarja Progarja, je povedal, da je prejšnji teden na obtožbo že vložil ugovor. Pravi, da je v obtožbi tožilstvo nekoliko spremenilo očitke iz zahteve za preiskavo. “Zanikamo vse očitke, in pojasnjujemo, kaj se je dogajalo z razpisom za sredstva Evropske skupnosti,” je povedal Ilc. Oporekajo tudi očitkom o pranju denarja.

Na obtožbo bo ugovor vložil tudi odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, ki brani Posegovo. Glede domnevno spornih transakcij med povezanimi podjetji trdi, da ni šlo za zakrivanje sledi za denarjem. Posega že po ugotovitvah tožilstva ni sodelovala pri osnovnem kaznivem dejanju, vedela pa naj bi, da pere umazan denar. A odvetnik ugotavlja, da je to vsebinsko nemogoče. “Če ni vedela, da gre za kaznivo dejanje, potem tudi ni mogla vedeti, da pere umazan denar,” je pojasnil. Tudi priče, ki jih je sodišče zaslišalo med preiskavo, so po njegovih besedah potrdile, da prenakazovanje denarja med povezanimi družbami ni bilo nenavadna praksa. S tem naj bi se poskušali izogniti izvršbam. “Ni pa šlo za pranje denarja,” je poudaril.

O utemeljenosti ugovorov obrambe bo odločal izvenrazpravni senat koprskega okrožnega sodišča. Če bo obtožba postala pravnomočna, bosta svojo plat zgodbe Progar in Posega predstavila v sodni dvorani.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano