Tožilstvo prepričano, da je bil Novič na kraju dejanja

Danes se je po dveh tednih nadaljevalo sojenje za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Tožilstvo je prepričano, da ugotovitve uslužbenca Telekoma, ki je pričal na zadnji obravnavi, kažejo, da je bil obtoženi Milko Novič okoli 20 minut po napadu na Jamnika v bližini kraja dejanja.

Danes se je po dveh tednih nadaljevalo sojenje za umor 
direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Foto: Borut Živulović/Bobo
Danes se je po dveh tednih nadaljevalo sojenje za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Foto: Borut Živulović/Bobo

LJUBLJANA > Signal na Novičevem telefonu je bazna postaja namreč zaznala malo čez 20. uro, ko je Novič dobil sms sporočilo. Take besede tožilstva pa so danes v sodni dvorani sprožile veliko negodovanja med nekaj deset Novičevimi podporniki, ki sojenje redno spremljajo.

Na sodišče je sicer danes prišlo več prič, med drugim izvedenec sodne medicine. Obrambo je zanimalo, ali bi storilec ob streljanju iz neposredne bližine imel sledove krvi na sebi, a izvedenec tega ni mogel z gotovostjo oceniti, saj tudi razdalja med strelcem in žrtvijo ni znana natančno. Ocenil je lahko le, da je storilec na Jamnika streljal z razdalje najmanj 50 ali pa celo 70 centimetrov.

Obramba je opozorila, da so bile sledi žrtve tudi na okoliških avtomobilih, izvedenec pa je pojasnil, da strel v glavo povzroči veliko koncentracijo energije, zaradi česar je najdba sledi na okoliških predmetih možna.

Napetost se je začela stopnjevati, ko Novič ni dobil mesta vodje laboratorija

Peter Venturini, ki je Kemijski inštitut vodil pred Jamnikom pa je danes pojasnil, da je napetost v odnosnih na inštitutu začela stopnjevati, ko Novič ni dobil mesta vodje laboratorija. Sodelavci so ga takrat pozivali, naj Noviča premesti v pisarno zunaj prostorov inštituta. Dodatno pa se je začelo zapletati, ko Novič ni opravil zadane naloge, zaradi česar se je začel postopek za prekinitev delovnega razmerja, a so Noviču kljub temu dali še eno možnost in projekt podaljšali za pol leta. Vendar se tudi to ni izšlo, Novič pa je odšel z inštituta.

Sodnica je danes z Novičem hotela razčistiti še nekaj vprašanj, med drugim jo je zanimalo, kje je bil na dan umora med 15. in 18. uro. Zgodnje popoldne je namreč preživel v Sežani, prijatelj, ki je bil z njim, pa je na sodišču povedal, da sta se razšla ob 15. uri. Novič je na domače parkirišče v Ljubljani pripeljal ob 18. uri, ko se je tam tudi srečal z ženo.

Novič se ne spomni natančno, kdaj je odšel iz Sežane

Novič je povedal, da se ne spomni natančno, kdaj je odšel iz Sežane. Po njegovih besedah je bilo to nekje med 15. in 16. uro in "se mu nikamor ni mudilo", vmes da se je tudi dvakrat ustavil.

Sodnico je zanimalo tudi, zakaj ni, ko je izvedel za napad na Jamnika, poklical svoje žene, saj je vedel, da je kot uslužbenka Kemijskega inštituta na službeni zabavi v restavraciji, pred katero so ustrelili Jamnika. Že Novič sam je povedal, da je takrat, ko je izvedel za napad, prebrskal internet v iskanju zadnjih informacij. Na vprašanje sodnice, zakaj žene ni poklical, pa je dejal, "da ne ve, zakaj bi jo, saj nismo v Ameriki, da bi prišlo do masakra".

Novič trdi tudi, da se pozimi nikoli ni vozil s kolesom, zato je sodnica hotela vedeti, zakaj ga je le dva dneva pred napadom na domačem vrtu usposabljal. Ena od teorij tožilstva je namreč, da bi se lahko Novič na kraj dejanja pripeljal tudi s kolesom. A ta trdi, da je kolo na vrt pripeljal le, ker je bil lep sončen dan, ki ga je izkoristil, da kolo malo uredi.

Sojenje se bo z branjem listin nadaljevalo 6. januarja.

STA


Najbolj brano