Tožilstvo predlaga štiri leta in devet mesecev zapora

Na Okrožnem sodišču v Kopru so sklenili dokazni postopek v sojenju Italijanu Cesareju Ghilardiju, obtoženemu sodelovanja pri oboroženem ropu bančne poslovalnice v Sežani septembra 2012. Tožilka Anja Štrovs je zanj predlagala enotno kazen štirih let in devetih mesecev zapora ter denarno kazen. Razglasitev sodbe bo v petek.

Na Okrožnem sodišču v Kopru so sklenili dokazni postopek v 
sojenju Italijanu Cesareju Ghilardiju, obtoženemu sodelovanja pri oboroženem ropu bančne poslovalnice v Sežani 
septembra 2012. Foto: Marica Uršič Zupan
Na Okrožnem sodišču v Kopru so sklenili dokazni postopek v sojenju Italijanu Cesareju Ghilardiju, obtoženemu sodelovanja pri oboroženem ropu bančne poslovalnice v Sežani septembra 2012. Foto: Marica Uršič Zupan

KOPER > Anja Štrovs je v zaključnih besedah poudarila, da je bil rop sežanske banke predhodno skrbno načrtovan, uslužbenci banke pa so doživeli šok, katerega posledice čutijo še danes.

Poleg materialnih dokazov proti obtoženemu, kot so prstni odtisi in sledi DNK, je tožilka izpostavila tudi način izvršitve ropa, ki je bil identičen ropu banke v Luciji leta 2011. Zanj so obsodili Eugenia Russa in Mattio Zambettija, slednji pa je sin dolgoletne partnerke Cesareja Ghilardija. Način izvršitve ropa po mnenju tožilke ni bil naključen, prav tako ne dejstvo, da so avto in registrske tablice, ki so jih uporabili za rop, ukradli prav v času, ko se je Ghilardi nahajal v Sloveniji.

Zaradi vsega omenjenega je tožilka sodnemu senatu predlagala, da Ghilardiju prisodi štiri leta in šest mesecev zapora za kaznivo dejanje ropa ter štiri mesece za kaznivo dejanje prikrivanja, na koncu pa je predlagala enotno zaporno kazen štirih let in devetih mesecev zapora. Poleg tega je predlagala tudi izrek denarne kazni v višini 250 dnevnih zneskov. V primeru obsodilne sodbe pa je še predlagala, da se Ghilardiju, ki je trenutno v hišnem priporu, iz razloga begosumnosti ponovno odredi pripor.

Ghilardijev zagovornik Janez Starman je vztrajal pri nedolžnosti svojega varovanca. Gre za urejenega podjetnika, nosilca družinske dejavnosti, ki sebi in svoji družini zagotavlja lagodno življenje, zaradi česar ni imel razloga za kaznivo dejanje, je poudaril. Odvetnik je spomnil, da je Ghilardija v stik z dvojico, ki je bila za rop v Sežani že obsojena, pripeljalo poizvedovanje za okoliščinami smrti svojega očeta in da poznanstva kot taka niso noben dokaz.

Čeprav je morda lažje verjeti razlagam tožilstva, pa je domneva nedolžnosti na obtoženčevi strani, je dodal Starman. Ob tem je opozoril, da ni nobenega razloga, da bi sedanji hišni pripor nadomestili s strožjim režimom.

Ghilardi je v dolgi izpovedi na trenutke vidno ganjen poudaril, da ni imel nobenega opravka z bančnim ropom ter da je bila tekom postopka na njegov račun izrečena vrsta neresnic. Glede predloga tožilstva za odreditev pripora v Sloveniji v primeru obsodbe pa je povedal, da bi lahko že zdavnaj pobegnil, če bi to želel. “Želim se vrniti domov z dvignjeno glavo,” je dodal.

Sodni senat pod predsedstvom Meri Mikac bo sodbo razglasil v petek ob 13. uri.

STA


Najbolj brano