Tožilstvo je proti cenilcu umaknilo obtožni predlog

Na okrajnem sodišču v Idriji se je pred kratkim končala glavna obravnava, na kateri se je zaradi domnevnega nadaljevanega kaznivega dejanja posebnega primera ponarejanja listin zagovarjal Bojan Tomc, cenilec iz Kopra. Novogoriško tožilstvo je po nekaj obravnavah proti Tomcu umaknilo obtožni predlog, tako da je sodnik izdal zavrnilno sodbo.

 Foto: STA
Foto: STA

IDRIJA, KOPER > Bojana Tomca so junija 2010 koprski kriminalisti ovadili zaradi posebnega primera ponarejanja listin, o čemer so takrat poročali tudi mediji. Med preiskavo domnevnih nepravilnosti pri lastninjenju Adrie Ankaran so naleteli tudi na njegova cenitvena poročila. Podpisoval naj bi jih kot sodni izvedenec gradbene stroke, čeprav ni imel takšnega uradnega naziva.

Koprsko tožilstvo je nato spisalo tudi obtožni predlog, v katerem mu je očitalo, da je na 609 cenitvenih poročilih za ugotavljanje tržne vrednosti nepremičnin dodal, da je imenovan tudi za stalnega sodnega izvedenca gradbene stroke. To pa naj bi po obtožnem predlogu bistveno vplivalo na dokazilno moč cenitvenih poročil, ki jih je izdal.

Dodani naziv ni vplival na dokazilno moč cenitev

Na okrajnem sodišču v Idriji se je maja letos začel sodni postopek, a je po nekaj obravnavah, ko je sodnik zaslišal tudi več prič, tožilstvo umaknilo obtožni predlog. Vodja novogoriškega tožilstva Branka Oven je pojasnila, da z izvedenimi dokazi ni bilo mogoče potrditi očitkov, da je dodani naziv, ki ga obdolženi v resnici ni imel, na cenitvenih poročilih, ki jih je izdal od januarja 2006 do oktobra 2010, bistveno vplival na dokazilno moč le-teh. Sodnik Erik Rus je tako v začetku oktobra izdal zavrnilno sodbo, ki je takoj postala pravnomočna.

Tomc pravi, da je bil žrtev medijskega linča, saj so novinarji takrat izvedeli, kdo naj bi bil ovadeni cenilec in zapisali njegovo ime ter ime njegovega podjetja. “Še zdaj ne vem, zakaj so se kriminalisti začeli ukvarjati s tem. Domnevam, da so dobili anonimno ovadbo, a je bilo vse skupaj brez dokazov,” je po razpletu na sodišču povedal Tomc.

Takrat mu je 21 družb čez noč prekinilo plačila za že opravljeno delo. “Ostali so mi dolžni 25.000 evrov,” pojasnjuje svojo zgodbo in dodaja, da je 20 let delal tudi za davčno upravo, od koder ni bilo nobenih pripomb na njegovo delo. Na davčni upravi so glede njegovih cenitev, na katerih je bil naveden kot stalni sodni izvedenec gradbene in strojne stroke, zapisali, da napaka v konkretnih primerih ni vplivala na dokazno moč listin.

Tri leta agonije

“Nikoli se nisem predstavljal za sodnega cenilca za nepremičnine, ampak za neodvisnega cenilca nepremičnin,” je poudaril Tomc, ki je sicer sodni izvedenec za strojno stroko. Povedal je še, da je veliko delal tudi za sodišča, ki so ga s sklepom postavila za cenilca nepremičnin in premičnin. “Ne drži, da ne bi smel delati za sodišča, če nisem sodni izvedenec,” še pravi Tomc.

Oktobra 2011 je zaradi etičnih razlogov odstopil kot predsednik društva SICGRAS (Združenja sodnih izvedencev in sodnih cenilcev gradbene stroke) za območje Primorske, zdaj pa se bo lahko posvetil magistrski nalogi z naslovom Ocenjevanje vrednosti napremičnin. “Izgubljenega časa in kariere ni mogoče povrniti. Za mano so tri leta agonije. Kljub temu, da kolegi pravijo, da sem zdaj svoboden, je šlo vse mimo,” po epilogu na sodišču še dodaja Tomc.

SP


Najbolj brano