Tožilstvo Darovcu očita nezakonitost pri naročilu pravnega mnenja

Na koprskem okrajnem sodišču se je začelo sojenje nekdanjemu direktorju Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Darku Darovcu. Tožilstvo mu očita zlorabo položaja pri naročilu pravnega mnenja v zvezi z razrešitvijo tedanje dekanje Fakultete za humanistične študije Vesne Mikolič. Darovec krivdo zavrača in meni, da je ravnal v interesu ZRS.

Darko Darovec Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Darko Darovec Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Vesno Mikolič je rektor primorske univerze Dragan Marušič konec marca 2012 razrešil s položaja dekanje Fakultete za humanistične študije, pozneje pa se je Mikoličeva zaposlila na drugi članici univerze, in sicer ZRS.

Darovcu se zdaj očita zlorabo položaja direktorja ZRS v korist Mikoličeve, saj je dal naročiti pravno mnenje o odpovedi pogodbe Mikoličevi. Prav s pridobitvijo pravnega mnenja naj bi Darovec Mikoličevi pridobil korist, je povzela tožilka Polona Veberič.

Darovec je v svojem zagovoru krivdo zanikal in zatrdil, da je ravnal “povsem v interesu ZRS”. Marušič je namreč Mikoličevo zaposlil na ZRS aprila, torej po začetku študijskega leta, ko je niso imeli več kje zaposliti, razen na “tržnih sredstvih”. Pozneje je Mikoličeva pridobila raziskovalni projekt, a je bila v tem času več kot eno leto strošek ZRS.

Zaposlitev Mikoličeve je bila poleg tega v nasprotju s statutom univerze, po katerem soglasje k zaposlitvi daje dekan oziroma direktor članice univerze, sicer pa je rektor s tem, ko je Mikoličevo “naprtil” ZRS, raziskovalnemu središču povzročil za vsaj 35.000 evrov stroškov, je navedel Darovec.

Vse to so bili razlogi, da je sploh naročil pravno mnenje. To je nato posredoval senatu univerze, da se o njem razpravlja na seji senata, nikakor pa ne zato, da bi ga uporabili v sodnih postopkih, je pojasnil obtoženi.

Danes je pričal tudi Marušičev predhodnik na rektorjevem položaju Rado Bohinc. Kot je povedal, je o zapletih po razrešitvi Mikoličeve neformalno govoril z Darovcem. Spomnil je, da se mu je naročilo pravnega mnenja zdelo smiselno in smotrno z vidika dolžne skrbnosti. V času svojega vodenja primorske univerze je podpisal na stotine pogodb o zaposlitvi. Na splošno na univerzi “brez predloga dekana rektor pogodbe o zaposlitvi ni podpisal”, je dodal.

Sojenje se bo nadaljevalo konec aprila, ko bodo predvidoma zaslišali tudi Mikoličevo.

STA


Najbolj brano