Tožilstvo zaradi Libertasa zahteva sodno preiskavo

Koprsko tožilstvo je v začetku tedna zahtevalo novo sodno preiskavo za koprskega župana Borisa Popoviča. Tokrat zaradi domnevno sporne prodaje skladišča Libertas koprskemu Grafistu. Čeprav so kriminalisti zaradi suma kaznivega dejanja ovadili tudi zakonita zastopnika Grafista, pa tožilstvo ni našlo dovolj elementov, da bi preiskavo zahtevalo tudi zanju.

Koprsko tožilstvo je zahtevalo novo sodno preiskavo za Borisa Popoviča. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Koprsko tožilstvo je zahtevalo novo sodno preiskavo za Borisa Popoviča. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič je potrdila naše informacije. Povedala je, da je koprsko tožilstvo zahtevo za preiskavo vložilo v torek, in sicer zoper dve osebi, ki sta osumljeni kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Koprski kriminalisti so septembra končali preiskavo odmevne prodaje skladišča Libertas Grafistu. Zaradi zlorabe položaja so ovadili odgovorni osebi občine in zakonita zastopnika obalne gospodarske družbe, so pojasnili na koprski policijski upravi. Po naših podatkih so ovadili koprskega župana Borisa Popoviča, predstojnico urada za nepremičnine Majo Cernaz Šviligoj ter Anta Guberca in Branka Vidovića iz Grafista. Občino naj bi s prodajo oškodovali za 160.000 evrov.

Koprsko tožilstvo je medtem ovadbo preučilo in sodno preiskavo po naših podatkih zahtevalo za Popoviča in Cernaz Šviligojevo, ne pa tudi za Guberca in Vidovića. Tako vse kaže, da bodo podrobnosti sporne prodaje skladišča preiskovali tudi na koprskem sodišču.

Spomnimo, Grafist je skladišče Libertas od občine prvič kupil konec leta 2011. Občina je skladišče soli Grafistu prodala z neposredno prodajo, kupca je pred tem namreč iskala na dveh dražbah, ki pa nista bili uspešni. Koprski gradbinec bi moral občini plačati nekaj več kot 483.000 evrov, vendar sta občina in Grafist že maja 2012 pogodbo razdrla, občina pa je naročila novo cenitev objekta. Libertas so nato na dražbi spet prodajali julija istega leta, tokrat za višjo ceno - za skoraj 580.000 evrov.

A zanimanja spet ni bilo, nato so oklicali še tri dražbe, cena pa je bila vsakič nekoliko nižja. Decembra 2012, torej leto dni po tem, ko je Grafist z občino prvič sklenil posel, je skladišče prišlo v njihove roke. Zanj je koprski gradbinec odštel 414.000 evrov. Kriminalisti so ocenili, da s poslom, ki ga je na občinski strani vodil urad za nepremičnine, ni bilo vse tako, kot bi moralo biti. Njihove sume pa naj bi zdaj preverili še s sodno preiskavo.

Popoviča in predstojnico urada za nepremičnine so kriminalisti ovadili tudi zaradi prodaje Carpaccio puba. Občina ga je, kot je znano, prodala podjetju Danita, to pa je v lasti Popovičeve mame in sestre, ki sta se - tako kot Igor Šešet, zadnji najemnik lokala - znašli med ovadenimi. Na tožilstvu so pred kratkim pojasnili, da o ovadbi še niso odločili.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano