Tožilko prisilno privedli na sodišče

Koprski policisti so včeraj zjutraj na ljubljansko okrajno sodišče odpeljali suspendirano višjo državno tožilko Dragico Kotnik. Prijeli so jo pred njenim stanovanjem v Kopru, po prevzemu sodne pošiljke na ljubljanskem okrajnem sodišču pa je lahko odšla.

Dragica Kotnik je od uvedbe postopka proti njej v suspenzu. Foto: Nebojsa Tejic
Dragica Kotnik je od uvedbe postopka proti njej v suspenzu. Foto: Nebojsa Tejic

KOPER, LJUBLJANA > Že zjutraj je zaokrožila neuradna informacija, da so policisti pred njenim stanovanjem v Kopru prijeli suspendirano višjo državno tožilko Dragico Kotnik in jo odpeljali na ljubljansko okrajno sodišče. To so kasneje tudi uradno potrdili na vrhovnem tožilstvu. Ker se je dalj časa izmikala sodnim pošiljkam in ni prihajala na sodišče, so koprski policisti včeraj 54-letno Kotnikovo v Ljubljano prisilno privedli. Ljubljansko okrajno sodišče jo je iskalo zaradi kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja v primeru bullmastifi.

Gre za znani dogodek, ki se je zgodil februarja leta 2010, ko so trije psi pasme bullmastif v domači hiši v Rožni dolini v Ljubljani do smrti pogrizli lastnika, znanega ljubljanskega zdravnika Sašo Baričeviča. Ker naj bi Kotnikova novinarju Mitji Lomovšku po dogodku predala zaupni dokument tožilstva iz tega primera, tožilstvo Kotnikovi očita dve kaznivi dejanji zlorabe uradnega položaja.

Ker se Kotnikova že dalj časa ni odzivala na vabila sodišča in ni sprejemala sodnih pošiljk, je ljubljansko okrajno sodišče pred časom odredilo njeno prisilno privedbo. Včeraj zjutraj so jo tako pred njenim stanovanjem v Kopru pričakali koprski policisti, jo pospremili v službeno vozilo in odpeljali v Ljubljano. Tam ji je sodnica vročila vabilo na glavno obravnavo, torej za začetek sojenja.

Na vrhovnem tožilstvu v Ljubljani so včeraj pozdravili ukrep, ki so ga izvršili koprski policisti, in obžalovali, da do privedbe obtožene tožilke ni prišlo še prej. Kotnikova je v suspenzu od leta 2013 in bo do konca kazenskega postopka, zaradi zlorabe uradnega položaja pa ji grozi največ leto dni zaporne kazni.

Ker se je izogibala sodišču tako dolgo, so nekateri domnevali, da je kazenski pregon v tej zadevi že zastaral, vendar so na tožilstvu včeraj pojasnili, da v obdobju, ko se je Kotnikova izmikala sodišču, zastaralni rok ni tekel. Zato tudi kazenski pregon še ni zastaral. Natančno koliko časa ni tekel zastaralni čas, bo najverjetneje odločilo sodišče na začetku sojenja.

Dragica Kotnik je bila pred nastopom funkcije na vrhovnem državnem tožilstvu v Ljubljani okrožna sodnica v Kopru, potegovala pa se je tudi za notarsko mesto.

DC


Najbolj brano