Tožilka zahteva skoraj dvanajst let zapora

Enajst let in sedem mesecev zaporne kazni je za štiri obtožene preprodaje prepovedane droge včeraj predlagala koprska državna tožilka, medtem ko obramba trdi, da bi jih moral sodni senat oprostiti. Sodba bo znana jutri.

Zaradi poslov s prepovedano drogo je državna tožilka za tri 
obtožene predlagala zaporne kazni.  Foto: Pu Koper
Zaradi poslov s prepovedano drogo je državna tožilka za tri obtožene predlagala zaporne kazni.  Foto: Pu Koper

KOPER > “Kokain in pištola nista kmetijska pripomočka,” je ob koncu sklepnih besed tožilka Janja Hvala včeraj sarkastično zavrnila obrambo Safeta B., ki je trdil, da se je ukvarjal le s kmetijstvom, ne pa s preprodajo droge. Njemu je obtožnica sicer očitala le posredništvo pri preprodaji desetih gramov kokaina, zato je tožilka zanj predlagala le leto dni pogojne zaporne kazni s tremi leti preizkusne dobe.

Ni pa bila tožilka prizanesljiva do preostale četverice obtoženih preprodaje droge. Za prvoobtoženega Darka R., ki naj bi mu kriminalisti zaradi sumov, da preprodaja drogo, že dalj časa sledili, vendar pa doslej proti njemu niso našli ničesar obremenilnega, je predlagala kar štiri leta in deset mesecev zaporne kazni, za Fikreta M., prek katerega so kriminalisti v preiskavi tudi prišli do Darka R., pa štiri leta in dva meseca zaporne kazni.

Za domnevnega posrednika pri preprodajah Davida Š. je predlagala leto dni zaporne kazni, za Dobrivoja J. pa leto dni in sedem mesecev zapora. “Ker je bila njegova vloga vendarle nekoliko večja,” je pojasnila. Po njenem prepričanju je sojenje postreglo z dokazi o kaznivih dejanjih, ki jih je storila peterica.

Lahko delo za policijskega agenta

“Darko je imel blindirana vrata stanovanja in dokler so policisti vdrli v stanovanje, je imel dovolj časa, da je skozi okno vrgel pištolo, ki so jo kasneje našli, v straniščno školjko pa stresel kokain,” je pojasnila, kako naj bi se obtoženi izognil, da bi mu kriminalisti doma našli večjo količino droge. “Zakaj pa se potem nisem rešil trave?” jo je vprašal obtoženi, sodnica pa ga je opozorila, naj ne sega v zaključno besedo tožilke.

O tabletah, ki sta jih Darko R. in Fikret M. dobavila policijskemu agentu in takrat še niso bile razvrščene na seznam prepovedanih drog, je tožilka dejala, da so bile štirikrat močnejše od ekstazija. “Saj sem jih sam poskusil,” je pripomnil Darko R. Zaradi tablet tožilstvo njemu in Fikretu M. očita neprimeren poskus kaznivega dejanja (in ne preprodaje droge), za druge posle pa vsem petim očita najmanj tri preprodaje prepovedane droge, posredovanje in pomoč pri preprodaji. “Res se je izkazalo, da je bil Fikret naiven,” je tožilka pojasnila odnos med tajnim agentom in Fikretom M., “ampak to je tajnemu policijskemu delavcu le olajšalo delo.”

Odvetnik Branko Gvozdić, prvi od peterice odvetnikov, ki so branili obtožene, je včeraj senatu predlagal, naj obtožene oprosti obtožb ali pa jih obsodi le za trdno dokazana dejanja. Po njegovem mnenju bi moral celoten primer pasti zaradi slabo oziroma nezakonito opravljenega policijskega dela.

Nezakonitosti očitajo policiji

Vse skupaj se je namreč začelo z Davidom H., ki je krivdo priznal in dobil pogojno kazen. “Preiskovalna sodnica ne bi smela dovoliti hišne preiskave pri njem in ne prisluškovanja Darku R.,” je prepričan Gvozdić. Domneva, da so policisti med prisluškovanjem nekomu tretjemu slišali še, kako bo David H. prodal drogo in poslali policiste tja, da ga ujamejo pri dejanju. Takšno ravnanje policije in širjenje mreže telefonov, ki so jim prisluškovali, je po njegovem mnenju nezakonito. Senatu je predlagal, naj iz primera izloči vse dokaze, ki so jih našli po odkritju Davida H. Če bi to storili, proti Darku R. tožilstvo ne bi imelo več ničesar.

O zaseženih tabletah je dejal, da so takrat vsi vedeli, da so zakonite, zato senatu po njegovem mnenju ostaja le, da obtožena v tem delu obtožnice oprosti. O konoplji, ki so jo zasegli Darku R., pa je povedal, da je bila zelo slabe kakovosti in da jo je potreboval za mešanje z boljšo travo, ki jo je užival.

Tudi ostali zagovorniki obtoženih so senatu predlagali, naj njihove varovance oprosti krivde, obtoženi pa niso dodali ničesar, razen Davida Š., ki je predlagal, da mu sodišče ne zaračuna stroškov sojenja, ker nima niti za burek.

DANIJEL CEK


Najbolj brano