Tožilka za inštruktorja predlaga zapor, obramba oprostitev

Kmalu bo znana še druga sodba tržaškega sodišča o krivdi za tragično nesrečo, v kateri sta julija 2010 umrla slovenska potapljača Samo Alajbegović in Žiga Dobrajc. Tožilka Lucia Baldovin je za inštruktorja potapljanja z rebreatherji Fabia Bozzata in Roberta Bendottija, ki sta tisto poletje v naravnem rezervatu organizirala predstavitev potapljaške opreme, predlagala po dve leti in štiri mesece zapora, njuna obramba pa oprostilno sodbo. Inštruktorja tudi na zadnji obravnavi v svoj bran nista povedala niti besede.

Tragična nesreča dveh slovenskih potapljačev v morju pri Miramaru naj bi kmalu dobila sodni epilog. Foto: Francesco Bruni
Tragična nesreča dveh slovenskih potapljačev v morju pri Miramaru naj bi kmalu dobila sodni epilog. Foto: Francesco Bruni

TRST > Tragična nesreča se je v morju pred Miramarom zgodila 25. julija 2010. Slovenska potapljača, 41-letni Samo Alajbegović in deset let mlajši Žiga Dobrajc, sta se takrat udeležila usposabljanja oziroma predstavitve rebreahtherjev, potapljaške opreme na (pol)zaprti krog, ki ga je skupaj z upravljalcem rezervata WWF organiziralo podjetje N.U.E.T. iz Bergama oziroma Fabio Bozzato in Roberto Bendotti. Opremo pa je priskrbelo tržaško podjetje HBT (Human Breath Technology). Zadnji dan potopa, ko so bile vremenske razmere ugodne za potop, pa se je vse skupaj sprevrglo v tragedijo.

Dobrajca in Alajbegovića je pri potopu spremljal Marco Panico, orožnik, ki je pomagal organizatorjem. Že nekaj minut po potopu je Panico opazil, da ima Dobrajc težave. Poklical je na pomoč, Dobrajca so odpeljali do obale, ga tam nekaj časa oživljali, nato pa z reševalnim vozilom odpeljali v tržaško bolnišnico, kjer je po treh dneh umrl. Alajbegovića so začeli iskati šele kasneje in ga mrtvega našli skoraj štiri ure po tem, ko so Dobrajca že reševali, na globini sedmih metrov, približno 40 metrov od obale.

Eden pravnomočno obsojen, drugi oproščen

Tržaško tožilstvo je po preiskavi vložilo obtožbo zaradi uboja iz malomarnosti proti danes 54-letnemu Fabiu Bozzatu in 36-letnemu Robertu Bendottiju iz podjetja N.U.E.T, 48-letnemu Nicoli Dondi iz HBT in 36-letnemu Marcu Panicu. Ko se je pred leti začel sodni postopek, je četverica zanikala odgovornost za nesrečo. Donda in Panico sta se odločila za skrajšani postopek in sodišče ju je maja leta 2012 obsodilo na enoletni pogojni zaporni kazni, oba pa bi morala svojcem slovenskih potapljačev plačati 230.000 evrov odškodnine. Konec lanskega leta je tržaško prizivno sodišče odločalo o njunih pritožbah na sodbo in Dondi ugodilo. Oprostilo ga je očitkov, za Panica pa je sodbo potrdilo. Medtem so svojci potapljačev z zavarovalnico obtoženih dosegli dogovor o plačilu odškodnine.

Pred zdaj že skoraj tremi leti se je začelo sojenje Bozzatu in Bendottiju. Sodišče je zaslišalo številne priče, izvedenca iz vojaške mornarice, kapitana fregate Giampaola Consolija, ki je ugotovil nepravilnosti pri organizaciji in tudi na opremi, ki sta jo uporabljala slovenska potapljača, pa tudi oba obducenta, ki sta pripravila izvedenski mnenji o vzrokih za smrt Dobrajca in Alajbegovića.

Pred dnevi so bili na vrsti zaključni govori tožilstva in obrambe. Obtožena inštruktorja nista niti tokrat, kot že vse od začetka sojenja, v svoj zagovor povedala niti besede. Tožilka Lucia Baldovin je poudarila, da sta oba slovenska potapljača umrla v enakih okoliščinah. Ugotovitve obducentke, ki jo je angažirala obramba obtoženih, je ocenila kot neutemeljene.

Izvedenka obrambe je med drugim omenjala možnost, da bi imel Dobrajc astmatičen napad, a tega, da bi imel astmo, ni bilo v nobenem zdravniškem kartonu, dopustila je tudi možnost srčnega infarkta, ki pa po mnenju tožilke tudi ne pride v poštev kot vzrok smrti. Obducent je ugotovil, da je bil pri obeh vzrok smrti zadušitev zaradi utopitve.

Res le usodno naključje?

Tožilka je utemeljenost obtožbe dokazovala z ugotovitvami izvedenca iz vojaške mornarice, ki je ugotovil tehnične pomanjkljivosti pri opremi, prav tako pa je opozoril na nedoslednosti pri organizaciji potopov. Tožilka je zato menila, da organizatorji niso dovolj jasno povedali, kakšne so nevarnosti pri potapljanju z rebreatherji. Nobena od prič ni znala natančno pojasniti, kakšna so bila navodila, je dejala. Med drugim je poudarila, da so bile obveznosti podjetja N.U.E.T. jasno določene v pisnem dogovoru, ki sta ga podpisala še WWF in HBT. Prav tako je opozorila, da ne Alajbegović ne Dobrajc nista sodelovala na vseh teoretičnih predavanjih in da nobenemu od njiju ne bi smeli dovoliti, da se potopita. Pred potopom pa nihče od inštruktorjev ni preveril, če je z napravama vse tako, kot bi moralo biti.

“Ali je res naključje, da sta oba slovenska potapljača umrla v enakih okoliščinah, da sta oba tujca, da je bila okrnjena možnost razumevanja, da oba nista bila ves čas prisotna?” se je vprašala tožilka. Glede Alajbegovića, ki so ga našli kasneje, pri napravi, ki jo je uporabljal, pa niso odkrili večjih nepravilnosti, je dejala, da ga ni obšla slabost, da ga ni povozil gliser, prav tako ni bilo morskega psa, ki bi ga napadel. Sodniku Pietru Leanzi je zato predlagala, da oba inštruktorja obsodi na dve leti in štiri mesece zapora.

Tožilstvo je ostalo pri hipotezah

Zagovornica Bozzata pa je prepričana, da tožilstvu ni uspelo dokazati očitkov. “Tako tragična, kot je smrt obeh potapljačev, bi bila tragična tudi obsodba, utemeljena le na podlagi hipotez,” je poudarila odvetnica Alessia Morandini. Poudarila je, da je šlo le za predstavitev opreme, ne za usposabljanje, in da sta bila oba Slovenca usposobljena za klasično potapljanje z jeklenkami.

Obramba obeh obtoženih je menila, da tragični smrti nista povezani in da ni elementov kaznivega dejanja, prav tako ni bila dokazana krivda obeh inštruktorjev. Menila sta, da je dokazni postopek - v nasprotju s prepričanjem tožilstva - pokazal, da so bili vsi postopki podajanja navodil sodelujočim primerni, da sta tako Dobrajc kot Alajbegović razumela navodila, Dobrajcu so jih prevajali v angleščino, Alajbegović pa je razumel italijanski jezik.

Oba odvetnika sta poudarila, da je bil za nadzor nad obema potapljačema zadolžen Marko Panico. Nista pozabila dodati, da je bil zato že obsojen na prvi in drugi stopnji. Bozzato in Bendotti pa sta mu zaupala in nista imela nobenega razloga, da ne bi verjela, da zmore opraviti svojo nalogo. Oba zagovornika sta predlagala sodišču, da inštruktorja oprosti, odvetnica Morandini pa je podrejeno predlagala pogojno obsodbo. Sodnik Leanza bo sodbo razglasil čez približno dva tedna.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano